preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trnjanska Zagreb

vijesti

Termini individualnih razgovora u 2. polugodištu

Autor: JASNA HARAMINČIĆ KLEŠČIĆ, 28. 12. 2022. 09:37

Svaki ponedjeljak ujutro od 9,45 do 10,30 h

Svakog zadnjeg utorka u mjesecu poslije podne od 17 do 18 h

 [više]

Lektira za 2. razred

Autor: JASNA HARAMINČIĆ KLEŠČIĆ, 23. 7. 2022. 11:17

Obavezni dio lektire za 2. razred:

 

1. Andersenove bajke - rujan i listopad

2. Ratko Zvrko - Grga Čvarak - studeni

3. Nada Iveljić - Božićna bajka - prosinac

4. Ela Peroci - Maca papučarica - siječanj

5. Božidar Prosenjak - Miš - veljača

6. Željka Horvat Vukelja - Reumatični kišobran - ožujak

7. Nevenka Dimač - Pismo iz Zelengrada - travanj

8. Karel Čapek - Poštarska bajka - svibanj

 [više]

RAZREDNI MAIL

Autor: JASNA HARAMINČIĆ KLEŠČIĆ, 18. 9. 2021. 17:50

Poštovani roditelji!

Molim vas da mi sve obavijesti i pitanja u vezi nastave i vašeg djeteta šaljete na razredni mail trnjanska.jhk@gmail.com

Carnetov koji je u e-dnevniku mi nije u funkciji.

Hvala!

Učiteljica Jasna

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 DRUGI RAZRED, ŠKOLSKA GODINA 2022./2023.

PRVI RAZRED šk.god.2021./2022.

POSJETA ZOOLOŠKOM VRTU

Za kraj godine otišli smo na terensku nastavu u Zoološki vrt i park Maksimir. Uz životinje, druženje i igre lijepo nam je prošao dan.


MAMA, JA SAM POZELENIO

Posjetili smo kazalište Žar ptica i gledali dječji mjuzikl Mama, ja sam pozelenio. Lijepo smo se zabavili i puno smijali.


OGRLICE ZA MAME

Povodom Majčinog dana imali smo radionicu recikliranja starih majica i od njih napravili prekrasne ogrlice za poklon našim najdražim mamama.


POSJETA MOBILNOG PLANETARIJA

Našu školu posjetio je Mobilni planetarij i priuštio nam nezaboravno iskustvo. Putovali smo s prvim astronautima na mjesec, a zatim posjetili i ostale planete Sunčevog sustava, pa na kraju otplovili i upoznali beskrajna prostranstva i zanimljivosti našeg svemira. Nakon toga radionica s raznim čudesnim pokusima. Bili smo oduševljeni!


POSJETA ŠKOLSKOG MUZEJA

Budući mi ne možemo u Školski muzej on je došao k nama. Pogledali smo dio postave muzeja i imali zanimljivu radionicu izrade mini slikovnice.


Radionica tradicijskog bojenja pisanica

Uoči Uskrsa imali smo radionicu tradicijskog bojanja pisanica u luku. Veselju i čuđenju nije bilo kraja kad smo ugledali kakvu je sličicu ostavila biljčica na jaju.


UH TA LEKTIRA NE DA MI MIRA

Pogledali smo poučnu kazališnu predstavu Uh ta lektira, ne da mi mira i naućili zašto trebamo redovito čitati kako lektiru tako i ostala književna djela.


2. radionica medijske pismenosti.


KINO PREMIJERA - CRVENA PANDA

Posjetili smo Cinnestar i prisustvovali premijeri Disneyevog cranog filma Crvena panda. Najbolji dan u životu po izjavi malih stručnjaka. Kokice i sok uz projekciju još slađi.


IGRE NA SNIJEGU

Pao je prvi snijeg i to ne baš u nekoj količini no razigranim prvašima dovoljno je malo za sreću i igre na snijegu.


ČESTITKA

Drage mame, tate, bake, djedovi, sestre i braćo. Dragi svi naši prijatelji i djelatnici škole!

Želimo vam zdravlje, mir, veselje, ljubav, bezbrižne i razigrane dane i divne snove. Želimo da vam se u novoj 2022. godini ispune sve vaše želje i da i dalje budete dobri prema svima i svemu.

Vaši prvaši


BOŽIĆNI SAJAM

Prvo polugodište jako smo se potrudili i izradili svakakve divotice koje smo prodavali na sajmu. Ovdje je došao do izražaja poduzetnički duh većine učenika. Novčiće koje smo sakupili iskoristit ćemo za razred kao dio financiranja za neki izlet ili posjetu kinu, kazalištu ili slično po dogovoru. Hvala svima na doniranim repromaterijalima, sakupljanju svega i svačega što su učiteljice tražile i na dobrom odazivu na sajam. Bez vas ovaj sajam ne bi tako uspješno prošao! heart


ČAJANKA

Petkom imamo izvannastavnu aktivnost - Pričaonicu. Ovog zadnjeg petka u 1. polugodištu uz priču je bila i čajanka. Posebno iskustvo kad si sam spremiš sastojke za svoj čaj i s guštom ga popiješ u dobrom društvu. Neka mame koje su eksperti u ritualima ispijanja čaja dosjetile su se da je uz med,  čajne keksiće i kolačiće čaj još bolji. Hvala im! Uživali smo svi i ovo ćemo sigurno još puno puta ponoviti.


PRIČAONICA S KNJIŽNIČARKOM

Naša knjižničarka priredila je za nas divnu Božićnu priču nakon koje je bila i likovna radionica. Hvala na prekrasnom satu! heart


LIKOVNE RADIONICE

Pripreme za sajam su u tijeku. Mali kreativci stvaraju čudesa svojim prstićima. Dio kreacija možete vidjeti ovdje, a dio će biti na sajmu. Radi se i u razredu ujutro i u produženom boravku.


MEDIJSKA KULTURA

Što su to mediji (1. dio) i kako ih svakodnevno koristimo, naučili smo od studentice iz Knjižnice Savica koja je u našem razredu održala zanimljivo predavanje uz edukativni crtani film i radionicu.


MEDNI DAN

7.12. obilježili smo medni dan. Naučili smo o važnosti pčela, konzumiranja meda za održavanje našeg zdravlja i dobili prigodne poklončiće.


20 DANA DOBROTE

Početak prosinca i projekta 20 dana dobrote. Kitimo jelku, razred, svaki dan imamo neki novi zadatak dobrote, sakupljamo donacije za potrebite, pjevamo, plešemo, gledamo filmove, kreativni smo, veselimo se, širimo dobrotu...


SJEĆAMO SE DA NE ZABORAVIMO VUKOVAR

Uz 30. godišnjicu spomena na pad Vukovara slikali smo ranjeni vodotoranj i obnavljali ga cvijećem. U spomen na sve žrtve Vukovara broken heart

 


ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ

Danas smo sudjelovali u akciji sadnje stabala prve i vodeće Udruge za organiziranje kampanji sadnje stabala u Hrvatskoj "Zasadi stablo, ne budi panj".

Posadili smo svoju vrbu - cicamacu, a drugu, ukrasnu vrbu smo probali pelcati budući smo naučili da se vrba može reznicama razmnožavati. Bilo je radno, veselo i poučno. Sve gliste smo maknuli iz rupe da ih lopatom ne ozlijedimo winksmiley, pa ih na kraju vratili u njihovu kuću da pomažu našem stablu prikupljati hranjive tvari iz zemlje.

 


SLONIĆ KOJI JE PUNO PLAKAO

U sklopu likovne kulture koja je bila online nakon odslušane priče Slonić koji je puno plakao, učenici su uz pomoć roditelja od raznoraznog materijala trebali izraditi slonića Donija. Da su ideje bile fenomenalne i kreacije savršene uvjerite se ovdje. Zajedničkim snagama prionuli kreativnom zadatku mame, tate, bake, djedovi, braća i sestre. Nije li svaki prekrasan, a koliko tek koristi od zajedničkog užitka u radu i stvaranju. Bravo svima!

 


DAN JABUKA

20.10. Dan jabuka obilježili smo proučavanjem različitih jabuka svim osjetilima, čitali smo Priču o jabukama i naučili koliko je jabuka zdrava za naše tijelo i zubiće.

Jabuka na dan, bolest iz kuće van!


DAN KRUHA

Dan kruha obilježili smo tako da smo učili o putu zrna od zemlje do stola, mijesili svoje kruščiće, proučili razne vrste žitarica, brašna, sjemenki, odigrali igrokaz Važno zrno, pjevali o kruhu i jeli fine poslastice svojih ruku, ali i ruku nekih roditelja koji su donirali razredu svoje specijalitete. Hvala svima na bogatstvu prikupljenog materijala!


POSJETA KNJIŽNICI SAVICA

Povodom mjeseca knjige posjetili smo Knjižnicu Savica u kojoj smo poslušali priču, napravili označivač stranica za čitanje knjiga i naučili kako se treba ponašati u knjižnici.

Roditelje molim da sami dođu upisati dijete u knjižnicu (oni koji već nisu) - upis je besplatan.


BUČA, TIKVA, TIKVICA...

Prepun razred buča i tikvica. Iskoristimo ih ali u nekoj novoj kombinaciji. Radili smo pekmez od tikve u kombinaciji s narančom.


VOĆNA SALATA

Budući smo prikupili puno voća, na satu domaćinstva smo radili voćnu salatu. Male spretne ručice zajedno su spremile zdravu poslasticu.


JESENSKA SVEČANOST

Prvi dan jeseni obilježavamo jesenskom svečanošću. Pjevamo, plešemo, recitiramo, uređujemo sebe i razred s prigodnim jesenskim plodovima, lišćem, plodinama... Hvala svima na prekrasno izrađenim krunama i plodovima koje ste donirali razredu!


PRIČAONICA

Jedom tjedno imamo izvannastavnu aktivnost pod nazivom Pričaonica. Jedan školski sat predviđen za pričanje ili čitanje edukativne priče nakon koje slijedi likovna, literarma, lutkarska ili scenska radionica.


PROSLAVA ROĐENDANA


SIGURNI U PROMETU

Edukacija prometnog policajca na temu sigurnosti u prometu.


PRVI DAN ŠKOLE

Poštovani roditelji! Budući je zbog epidemiološke situacije ove godine doček prvaša bio u školskoj dvorani umjesto u razredu, ostavljam vam ovdje par fotografija  za uspomenu na prvi dan. Tko želi pojedinačnu fotografiju svog djeteta molim da mi se javi putem razrednog maila. ( trnjanska.jhk@gmail.com).


TREĆI RAZRED

100. dan škole

I ove godine s veseljem obilježavamo 100. dan škole, raznim matematičkim, jezičnim, tjelesnim i drugim aktivnostima.


MOJE PRVO DESETLJEĆE

Vremensku crtu ili lentu najlakše je savladati ako krenemo od nama bliskih podataka. Svaki učenik na satu izradio svoje prvo desetljeće.


PROŠLOST MOGA ZAVIČAJA

Učenici imali zadatak donijeti neku starinu od kuće i ostalim učenicima objasniti što su donijeli, čemu je to nekada služilo ili demonstrirati kako se s tom spravom radilo. Zabavan sat.


LEKTIRA SIJAČ SREĆE

Lektiru Sijač sreće, Božidara Prosenjaka učenici su trebali prikazati u obliku krišaka pizze. Razredna lektirna pizzeria bila je stvarno raznolika s poslasticama priča koje donose divnu poruku.


Frizure budućnosti

Kakve će se frizure nositi u budućnosti možemo samo nagađati. Evo prijedloga naših frizerskih stilista. Rad u PB.


MASKE - LIKOVNA KULTURA


TERENSKA NASRAVA U GRADU MLADIH

Maškare smo obilježili plesmom i plesom, te raznim igrama u Gradu Mladih


RITAM - GLAZBENA KULTURA

LEKTIRA VLAK U SNIJEGU

Prekrasnu knjigu Mate Lovraka, Vlak u snijegu, obradili smo pomoću zadataka kod kuće i izrade lektirnih vrećica

po skupinama. Odlične ideje. Bravo!


U SVIJETU LIKOVNIH UMJETNIKA

Učenici slikali učiteljicu u stilu Pabla Picassa. Baš sam lijepa smiley


LIDRANO 2020.

Naša škola je domaćin općinskog Lidrana, a naše curke su plesale na svečanom otvorenju.

https://www.facebook.com/jasna.haramincicklescic/videos/2696181567166199/


LEKTIRA ŠESTINSKI KIŠOBRAN

Učenici su podijeljeni u skupine. Svaka skupina je imala zadatak izraditi lektirnu vrećicu na jednu priču iz knjige Šestinski kišobran. Odlični radovi i prezentacije.


PROMET

U sklopu nastavne cjeline Promet iz PID izrađivali smo u skupinama plakate o vrstama prometa i prometnim sredstvima.


U SVIJETU LIKOVNIH UMJETNIKA

Još jedan krasan projekt Udruge Zvono u koji smo uključeni. Danas smo slikali poput Wassilia Kandinskog.


DECOUPAGE RADIONICA


STEM RADIONICA

Radionica u suradnji s FER-om. Izrada svjetlečih čestitaka.


MJERENJE

Nastavnu jedinicu iz geometrije - mjerne jedinice za mjerenje duljine dužine počeli smo mjerenjem svega što nam se našlo pod rukom, a za to su učenici trebali od kuće donijeti različite vrste metra, kako bismo se s njima upoznali i mogli izvršiti mjerenja.


Domaćinstvo

Na satu domaćinstva radili smo medenjake. Najfinije je ono što si sami zamijesimo i ispečemo.


Maketa sobe

U sklopu nastavne cjeline iz PID učenici su izrađivali maketu svoje sobe i s ponosom je prezentirali razredu.


DEMONSTRACIJA SNOWBORDA


PROJEKT SLIKOVNICE MOGA ZAVIČAJA

I ove godine uključili smo se u projekt Udruge Zvono preko platforme etwinning. Zadatak nam je na desetak škola slati tematske razglednice, prema unaprijed dogovorenom redoslijedu. Ozbiljno smo se uhvatili posla, a i dobijamo s raznih strana.


BOŽIĆNA RADIONICA

Jedna dobra mama iz razreda pomogla je svojim idejama napraviti Božićnu radionicu. Hvala gđi Maras <3


SVETI NIKOLA

Sveti Nikola se noću došuljao u naš razred i pokraj borića ostavio poklone za sve učenike, a mi smo za njega napravili kazalište lutaka na igrokaz Nikolinje.


ADVENT I PROJEKTI: 20 DANA DOBROTE I NA PUTU DOBROTE

Svaki puta u 12. mjesecu uređujemo razred, kitimo razrednu jelku i uključujemo se u projekte dobrote. Ove godine smo u 2 projekta Udruge Zvono preko platforme eTwinning: 20 dana dobrote i Na putu dobrote. Cilj oba projekta je da učenici shvate da je ljepota u davanju dobrote, ljubavi, prijateljstva, podrške, hrane, poklona... a ne samo u dobivanju. Projekte proširujemo ne samo na Advent već i na cijelu godinu. U koverticama smo imali poruke dobrih djela koje smo ostvarivali po danima kada smo bili u školi, a neke zadatke smo imali i za kod kuće i preko vikenda.


PROMETNA UČILICA

Carnet u suradnji s MUPom po školama organizira edukaciju učenika kako pristupiti Prometnoj učilici. Edukacija je u našoj školi održana u 3., 4. i 5. razredu u informatičkoj učionici.

Učilici kod kuće možete pristupiti putem linka: http://ucilica.skole.hr/

pomoću učeničkog Carnetovog korisničkog računa i lozinke (dobili u 1.r. za ulaz u e-dnevnik)


JEDAN RAZRED, JEDNA KNJIGA

Projekt školskih knjižnica namijenjen boljoj opskrbi knjižnica sadržajima koji će učenike poticati na čitanje i što češći boravak u školskoj knjižnici. Provodi se za vrijeme Interlibera kako bi se knjige kupile po što povoljnijoj cijeni. I ove godine naš se razred iskazao kao razred koji je za knjižnicu nabavio najviše knjiga. Hvala svim roditeljima na donaciji. Kupili smo čak 11 knjiga i interaktivnu igru Ljudsko tijelo koja će nam pomoći u obradi sadržaja iz PID.


ZEMLJOVID

Obradu zemljovida ili geografske karte najlakše je savladati uz igru u timu. U produženom boravku izrada zemljovida zamišljene države.


POSADI DRVO, NE BUDI PANJ

25.10. pridružili smo se građanskoj inicijativi kolektivne sadnje stabala i u školskom dvorištu posadili razredni javor.


WordArt program - Dani kruha

Asocijacije na Dan kruha radili smo u WordArt programu po skupinama.


RELJEF ZAVIČAJA

Izradom reljefa zavičaja od plastelina na zoran način smo obradili još jedan sadržaj PID.


TERENSKA NASTAVA - DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U CONTESSI

Dane kruha i Dane zahvalnosti za plodove zemlje objedinili smo u jednoj terenskoj nastavi na imanju Contessa nedaleko Jastrebarskog gdje smo se upoznali s biljkama i životinjama tog kraja, slušali bajkovite legende o dvorcu, bivšim vlasnicima i povijesti samoga kraja, presvlačili u kontese i vitezove, izrađivali tačkrle (tijesto punjeno pekmezom) i beskonačno uživali.


MAKETA SVOJE SOBE

Učenici su za tjednu zadaću dobili zadatak izraditi maketu svoje sobe. Uz velik ponos i veselje prezentirali su razredu svoja remek djela :)


OD MAKETE DO PLANA RAZREDA

Nastavne jedinice iz PID - maketa i plan učionice odradili smo uz igru s materijalom koji smo imali pri ruci, a to su bile krede i najlon vrećica. Ništa skupo niti komplicirano, ali dovoljno da se shvati što je maketa i kako nastaje plan.


BASNE

U rujnu i listopadu čitali smo basne sami i uz pomoć nekih roditelja te imali odlične lektirne radionice.


POSJETA HRT-u

Hvala tati Brnardiću što nam je omogućio ovaj zaminljiv i poučan posjet zgradi HRT -a.


MOLEKULA

U suradnji s Pučkim narodnim učilištem u razredu je održana likovna radionica - molekula.


DRUGI RAZRED

Na ovom, donjem dijelu naše web stranice, objavljivat ću razne korisne prezentacije, fotografije i tekstove nekih sadržaja koje smo obradili na satu, savjete psihologa i pedagoga za roditelje i djecu, zgodne ideje ili radionice za djecu. Svaki Vaš komentar, ideja ili prijedlog dobro je došao.


PRVI RODITELJSKI SASTANAK

120. godišnjica OŠ trnjanska

30.5. svečano smo obilježili 120. godišnjicu Škole, a među ostalim izvođačima posebno su se istakli naši drugaši odličnom koreografijom koju je osmislila učiteljica Tatjana Martinko. Snimku naših drugaša možete pogledati klikom na link:   https://www.facebook.com/petra.crnjevictrstenjak/videos/10157263229140489/UzpfSTEwMDAwMzIzMTQ2NTQ4ODoyMTU4NDQwNDE3NjA2OTg2/


DAN PLANETA ZEMLJE

Budući Dan planeta Zemlje pada za vrijeme praznika, mi smo ga obilježili par dana prije gledajući filmove o onečišćenju oceana i cijele planete, te razgovarajući kako mi možemo pridonijeti očuvanju Zemlje. Skroman naš doprinos bio je i sadnja cvijeća u školskom cvjetnjaku. Hvala svima na donaciji cvijeća!


LEKTIRA - STANARI U SLONU

Nakon čitanja i prepričavanja, ovu kratku slikovnicu animirali smo pomoću slona koji je prikazan kao kuća u koju su se naselili nepristojni ljudi.


NJEŽAN SPORT - JUDO

Pogledali smo predstavu o borilačkoj vještini - judo, koja je prikazana kao nježan sport. Nakon toga zabavio nas je mađioničar, a naša Sunči osvojila je i slikovnicu.


RAZREDNI PROJEKT "TO SAM JA"

Tijekom godine, na satovima razrednika međusobno smo se bolje upoznavali. Svatko je imao zadatak napuniti vrećicu stvarima koje bi ga na satu podsjetile o čemu će pričati i upoznati razred sa sobom, svojom obitelji, najdražim prijateljima, igrama, bojama, knjigama, ali i nekim strahovima koje zajedno možemo podijeliti i savladati. Svima nam se projekt jako svidio i sada bolje poznajemo jedni druge.


Dan glagoljice

Obilježili smo Dan glagoljice izrađujući slova od plastelina, slažući od njih kraće riječi te oblikujući slova našim tijelima.


MACA PAPUČARICA

Lektiru Maca Papučarica Ele Peroci obradili smo na sljedeći način:

Nakon interpretativnog čitanja priče učenici su podijeljeni u 5 skupina s raznim zadacima:
1. Napravi lektirnu vrećicu s naslovnicom, na poleđini napiši tko je glavni lik te njegove osobine, a u vrećicu stavi najmanje 5 stvari koje vas asociraju na nešto iz priče te vam pomažu u kratkom prepričavanju priče
2. Unutar skupine podijelite se još na dvije skupine. Prva skupina slika selo, a druga macinu kuću točno prema opisu iz priče.
3. Provjerite jesu li cipele u vašim garderobnim ormarićima uredno posložene, ako nisu uredite. Nakon toga prema opisu iz priče nacrtajte nove papučice koje je Maca napravila djeci.
4. Posložite si scenu, iz razreda uzmite sve što vam je potrebno pa odglumite priču
5. Prisjeti se knjige Kućna čudovišta koju smo nedavno pročitali. Smislite izgled i ime čudovišta koje je djecu tjeralo na gubitak papučica, izrežite čudovište od kartona te pokušajte odglumiti kako je on to radio

 


MAŠKARE U GRADU MLADIH

18.2. bili smo na terenskoj nastavi u Gradu mladih. Pjesme, plesovi, momčadske i štafetne igre, te vesele maškare osvojile su Grad mladih.


Global School Play Day 2019

Svjetski dan igranja u školama obilježili smo cjelodnevnim igranjem različitih igara koje su učenici donijeli iz svog doma, te poučili prijatelje kako se koja igra igra. Na kraju su neki poželjeli i sami izraditi društvene igre. Pohvala za maštovitost. Uvidjeli smo da se u igri s prijateljima osim ugodnog druženja razvijaju i prijateljstva te empatije i zaključili da se ljepše igrati društvene igre s nekim nego biti sam za računalom.


100. DAN ŠKOLE

100. dan škole pao je točno na Valentinovo, pa smo imali dvostruko slavlje. Integrirani radni dan u kojem se kroz sve predmete provlačila brojka 100. Pisali smo priču od 100 rečenica, pravilno pisali velika slova u 100 naziva zagrebačkih ulica, izrezivali 100 srca(zajedno s prijateljima iz nižih razreda) te od srca oblikovali brojku 100, računali 100 zadataka zbrajanja i oduzimanja do 100, izrađivali plakat za 100. dan škole, odvježbali 100 vježbica (10 x po 10), tražili parne i neparne brojeve do 100, prisjećali se riječi koje u sebi sadrže riječ sto...


PRAVO PRIJATELJSTVO

U dobru i zlu, pravi prijatelj je tu. Pravi prijatelj piše za prijatelja čak i ljubavno pismo povodom Valentinova kad on to ne može zbog ozlijeđene ruke.


JEDINICE ZA NOVAC - KUNE I LIPE

Nastavni sadržaj iz matematike obrađen je kroz igru kupovanja. Učenici su po skupinama napravili svoje trgovine, opskrbili ih "artiklima za prodaju", te izmjenjivali uloge kupca i prodavača, plaćajući robu koju su kupili, odnosno izdavajući račun i uzvračajući ostatak novca. Zanimljivo wink


KRATKA MEDITACIJA PRIJE SPAVANJA

Tamara Vučković, autorica radionice sreće i priče Tvoja stazica osmislila je kratku meditaciju prije spavanja uz prve snježne pahulje. Uživajte.

https://youtu.be/ZOla0zfOtTs


ORAŠAR

Zadnji dan 1. polugodišta iskoristili smo za posjet Kazalištu Trešnja i pogledali predstavu Orašar. Opširnije na linku : http://os-trnjanska-zg.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1559&mshow=1435#mod_news


PROJEKT 20 DANA DOBROTE

Divan projekt koji obilježavamo svake godine ispunjen aktivnostima kojima ćemo razveseliti svoje prijatelje, roditelje, bake i djedove, djelatnike škole. Namjeravamo ga proširiti na 365 dana dobrote jer dobrotu treba dijeliti svakodnevno. Ponosna na svoje dobrice.heart

Neke od aktivnosti: uređenje razreda u blagdanskom raspoloženju, svakodnevno gledanje edukativnih filmića, priredba za vrtićance, pečenje medenjaka za potrebite, prikupljanje plastičnih čepova za lijekove oboljelih od leukemije, čokolade za prijatelja koji je nema, prikupljanje donacija za siromašne obitelji, pomoć roditeljima kod kuće, nazovi baku i djeda i reci im koliko ih voliš, izrada čestitaka prijateljima iz 2. razreda diljem Lijepe naše, izrada čestitaka za djelatnike škole, čajanka.....


PROJEKT - ZANIMANJA RODITELJA

Još jedna lijepa posjeta roditelju koji se bavi prodajom božićnih drvca. Upoznao nas je s različitim vrstama jelki, naučio nas kako da od sjemenke posijemo svoju, kamo jelke spremiti nakon Božića za recikliranje te svakom poklonio malo živo drvce da se za njega brine i posadi ga negdje. Hvala obiteljima Križnjak i Orešković! heart


RADIONICA IZRADE ČESTITAKA

Naša draga mama Maras održala je zanimljivu radionicu izrade čestitaka za sve učenike našeg razreda. Uživali smo. Puno, puno hvala! heart


VEČER MATEMATIKE

Dugogodišnja praksa nam je obilježavanje Večeri matematike druženjem s roditeljima i igranjem matematičkih igara i mozgalica. Hvala svima koji su nam se pridružili.


SVETI NIKOLA

6.12. učenici nižih razreda priredili su priredbu svojim malim prijateljima iz Dječjeg vrtića Iskrica. Pjesmama, plesom, igrokazima i recitacijama dozvali smo i samog Svetog Nikolu koji je svima podijelio darove.


20 DANA DOBROTE

Projekt koji nam je svake godine vezan uz Advent je projekt pod nazivom "20 dana dobrote" u kojem se podsjećamo da je biti dobar, suosjećajan, pažljiv prema drugima nešto što najviše možemo dati od sebe. Svakodnevnim aktivnostima unosimo radost i dobrotu u naš razred i sijemo je iz našeg razreda. Početak Adventa je uvijek veselo kićenje razredne jelke.


PIET MONDRIAN

U projektu "U svijetu likovnih" umjetnika upoznali smo rad i djela Pieta Mondriana te čizmu Svetog Nikole oslikali na njegov način.


U SVIJETU LIKOVNIH UMJETNIKA

Drugi slikar čiji smo rad i djela proučavali, bio je Vincent van Gogh. Toplo hladni kontrast koji se odlično vidi u Zvjezdanoj noći i poput umjetnika kratkim potezima kistom učinili smo naša djela baš originalnima. Ponosna na svoje male slikare heart.


MRAK ČUDAK

29.11. učenici nižih razreda gledali su predstavu Mrak čudak. Više na poveznici: http://os-trnjanska-zg.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1540&mshow=1435#mod_news


LEKTIRA POŠTARSKA BAJKA

U studenom smo pročitali priču Karela Čapeka pod nazivom Poštarska bajka. Nakon čitanja su učenici podijeljeni u 5 skupina. Svaka skupina je marljivo odradila svoj dio zadatka nakon čega je slijedila interesantna prezentacija razredu. Baš je bilo dobro i odlično smo se zabavili.


MEDENJACI OD SRCA

Jedna od akcija za 120. godišnjicu škole je izrada medenjaka te njihova prodaja na štandu u Župi Krista Kralja kako bi se sakupio prilog koji bi se podijelio potrebitim obiteljima. Svi razredi od 1. do 8. uključeni su u izradu i prodaju medenjaka od srca. Prije pakiranja morali smo malo isprobati jesu li nam dobro uspjeli. Jesu!!!  heart


ZANIMANJA RODITELJA

U sklopu projekta Zanimanja roditelja posjetili smo pogon za prodaju i demonstraciju proizvoda za slastičare i pekare Puratos Konding. Uz divan miris čokolade, srdačnu dobrodošlicu svih zaposlenih te odličnu demonstraciju izrade sladoleda, kolača, razgledavanje skladišta, poželjeli smo ovdje zauvijek ostati. Hvala obitelji Karalić koja nam je omogućila ovaj nezaboravan doživljaj heart.


SJEĆAMO SE DA NE ZABORAVIMO VUKOVAR

Kao i svake godine podsjećamo se na stradavanje nedužnih civila u Vukovaru i svojim likovnim djelima izražavamo nadu da se nikada ništa slično neće ponoviti, te vjeru u dobrotu, ljubav, razumijevanje i mir.


AKCIJA SAKUPLJANJA DONACIJA ZA KNJIGE ZA ŠKOLSKU KNJIŽNICU

Dragi roditelji, zahvaljujem na vašim donacijama za knjige. Na Interliberu smo po povoljnim cijenama kupili knjige s popisa želja učenika. Hvala puno svima koji su sudjelovali u akciji! heart


U SVIJETU LIKOVNIH UMJETNIKA

Uključili smo se u novi krasan projekt Udruge Zvono preko eTwinninga pod nazivom U svijetu likovnih umjetnika u kojem će se učenici upoznavati s djelima poznatih svjetskih i domaćih likovnih umjetnika. Nastavnu jedinicu Žarke boje obradili smo uz pomoć slikara i dizajnera Jamesa Rizzia. Njegove vesele boje i razigrani oblici jako su se svidjeli učenicima pa su i radovi bili fenomenalni. Budući nam se njegovo djelo jako svidjelo, a Rizzi je ujedno i obnavljao stare i ruševne građevine i darivao im notu radosti, tako smo i mi odlučili tužan i razrušen vukovarski vodotoranj obnoviti žarkim bojama i unijeti u njega radost i nadu za boljim sutra bez rata i stradavanja nedužnih žrtava.


ČITANJE BAJKI UZ SVIJEĆE

Povodom mjeseca knjige i Dana školske knjižnice jednu večer smo odvojili za čitanje neobičnih bajki. Djeca su odjevena u omiljene likove iz bajki i uz nježno treperenje svijeća pažljivo slušala dvije predivne, malo modificirane bajke. Više saznajte klikom na link:   http://os-trnjanska-zg.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1530&mshow=1435#mod_news


RADIONICA DOMAĆINSTVA - PITA OD JABUKA

Dan jabuka obilježili smo izradom pite od jabuka. Naravno ono što sami napravimo to nam je najfinije. Hvala i mami iz razreda koja se potrudila i dan ranije nam poslala kolače i baki koja nam je poslala čips od jabuka. heartheart


KLAS PŠENICE

Likovna kultura - crte po toku i karakteru, korelacija s Danom kruha. Odlični radovi heart


DAN KRUHA, DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

19.10. niži razredi svečanom priredbom obilježili su Dane kruha i Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Uz mnoštvo pjesama, igrokaza i recitacija te blagoslov kruha proslavili su taj lijepi običaj te naučili kako je u životu važno dijeliti s onima koji nemaju. Raznih slastica i krušnih proizvoda nije nedostajalo. VELIKO HVALA SVIM MAMAMA, TATAMA, BAKAMA I OSTALIMA KOJI SU PRIPREMILI NEŠTO ZA DANAŠNJI DAN! heart


KOLIKO JE SATI?

U sklopu prirode i društva učimo na sat. Svatko je izradio svoj sat, a jedan sveznajući krasi i razred.


SUNCOKRETI PRIJATELJSTVA

Jedna lijepa radionica u sklopu projekta Memento prijateljstva u kojoj bolje upoznajemo prijatelje iz razreda koje najslabije poznajemo. heart

Radionica je pokazala veliku slogu i zajedništvo unutar razreda.


DANI KRUHA

Povodom Dana kruha, na satu domaćinstva smo mijesili peciva i punili ih šunkom i sirom. Bolje smo napravili nego bilo koja pekara. wink


U VRTU

Na drugoj izvanučioničnoj nastavi učenici su upoznali zanimanje vrtlar. Dragi domaćini uveli su nas u svoje dvorište i vrt, pokazali što u njemu uzgajaju, naučili nas  o nekom povrću koje nismo poznavali te s učenicima napravili zimnicu. Hvala obitelji Mrzljak što nam je priredila ovako zanimljiv susret, a hvala i našim domaćinima, obitelji Rebrović.


DAN NEOVISNOSTI

Povodom Dana neovisnosti čitali smo pjesme o domovini, pisali stihove o domovini, slušali himnu i poigrali se bojama zastave i grba lijepe naše.


DAN ŠKOLSKOG MLIJEKA

26.9. učenici 1. i 2. razreda posjetili su park Bundek i tamo obilježili Dan školskog mlijeka te naučili zašto je redovita konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda važna za razvoj dječjih kostiju i zubića.


DAN ZA ZDRAVE ZUBE

25.9. učenici nižih razreda obilježili su Dan za zdrave zube pogledavši kazališnu predstavu "Blistav osmijeh" u maloj dvorani Vatroslav Lisinski. Naučili su zašto je važno redovito održavati higijenu zuba.


PROJEKT - ZANIMANJA RODITELJA

 U drugom razredu nam je razredni projekt zanimanja roditelja. Cilj je na izvanučioničnim nastavama obići što više mjesta na kojima rade roditelji te tako upoznati razna zanimanja. 28.9. imali smo prvi posjet automehaničarskoj radioni. Tamo smo vidjeli dio poslova koje taj obrtnik radi te alate kojima se služi. Puno hvala obitelji Prelog što su nas lijepo dočekali heart


PROJEKT ČITAM SEBI, ČITAM TEBI

I ove godine nastavljamo s projektom promicanja važnosti svakodnevnog čitanja. Na prvom satu čitanja jedni drugima smo čitali pjesme "Male priče o velikim slovima" Zvonimira Baloga.


PRVI RAZRED

Na ovom, donjem dijelu naše web stranice, objavljivat ću razne korisne prezentacije, fotografije i tekstove nekih sadržaja koje smo obradili na satu, savjete psihologa i pedagoga za roditelje i djecu, zgodne ideje ili radionice za djecu. Svaki Vaš komentar, ideja ili prijedlog dobro je došao.

 

 


VAŽNOST SVAKODNEVNOG ČITANJA

Dragi roditelji, potičite svoju djecu da svakodnevno čitaju, jer čitači postižu puno bolje uspjehe u školi.


DJEČJE RADIONICE

ZAHVALA RODITELJIMA I UČENICIMA

Hvala svim dragim roditeljima koji su mi na bilo koji način pomogli u radu, kako prikupljanjem materijala za rad, moralnom podrškom ili lijepim riječima. Hvala i svim mojim dragim učenicima koji su me svojim nestašlucima svaki dan nasmijali i dobrotom veselili. Hvala na divnim slikama i crtežima koje su mi tijekom godine poklanjali. Hvala jednima i drugima na divnom buketu koji ste mi za kraj poklonili!  Voli vas vaša učiteljica.  heart heart


IZRADA MACERATA

Na današnjoj radionici upoznavali smo neke biljke dobre za zdravlje i oporavak kože. Upoznali smo smilje, lavandu i gospinu travu, te od njih radili macerate.


DAN TRNJA

Za Dan Trnja izrađivali smo straničnike, po uzoru na slikara Mondriana,  za prodaju na školskom štandu.


IZLET U ZOOLOŠKI VRT

U lipnju smo otišli u posjet Zoološkom vrtu i tamo na radionicu "Čiji je tata najjači" - priču o lovcima i lovinama među životinjama. Bilo je poučno i veselo. Na kraju igra u Maksimirskom parku.


BRANJE I SUŠENJE BILJAKA ZA ČAJ

Nakon Tijelova razred prepolovljen. Polovina koja nije otišla na produženi vikend imala zanimljivu radionicu upoznavanja ljekovitih svojstava biljaka iz školskog vrtića, te branja i sušenja istih za čaj.


PROSLAVA ZA NAUČENA SVA PISANA SLOVA

Napokon smo naučili pisati sva pisana slova! Vrijeme je da to i proslavimo. Sat hrvatskog jezika, prepun smijeha, pjesme i plesa.


CIRKUS U ŽIVOTINJSKOM CARSTVU

Kazališna predstava Cirkus u životinjskom carstvu obradovala je učenike 1. -  4. razreda te ih poučila što znači biti pravi prijatelj.


MAKOVI

Rad u skupinama

Makovi, rad u skupinama. Bubamare su doletjele iz neke druge priče kad su ugledale rascvjetane ljepotane.


MAJČIN DAN

Majčin dan proslavili smo malom priredbom za naše drage mame na kojoj smo im osim pjesme i plesa darovali rukom izrađenu ogrlicu.


EKO PLAKATI UZ DAN PLANETA ZEMLJE

Rad u boravku


DAN PLANETA ZEMLJE

Zemljin rođendan obilježili smo akcijom sađenja cvijeća pod motom "Za ljepši svijet, posadi cvijet!" Zašarenili smo okoliš škole i pri tome uživali sadeći cvijeće koje su učenici sami donijeli od kuće.


DAN KNJIGE

Dan knjige obilježili smo zajedničkom aktivnošću s drugašima u suradnji s našom školskom knjižničarkom. Čitali smo jedni drugima narodne bajke i nakon njih imali radionicu izrade zajedničke knjižnične slikovnice.


BUMBAR I BUBAMARA

Pjesma kao poticaj na likovni rad uz obradu slova B.


TRADICIONALNO OSLIKAVANJE PISANICA

Na današnjem satu domaćinstva naučili smo kako su nekada oslikavali pisanice naši roditelji, bake i djedovi, u prirodnim bojama i s ukrasima iz prirode. Nadam se da će se tradicija nastaviti. U duhu Uskrsa, dječaci su odmah počeli igru tuckanja pisanica i svoje slasno pojeli, a djevojčice su ih sačuvale za doma :)


PROLJEĆE U NAŠEM RAZREDU

Vjesnici proljeća zašarenili su zidove razreda i škole.


100. DAN ŠKOLE I MAŠKARE

U novom eTwinning projektu pod nazivom 100. dan škole radili smo tijekom dana razne aktivnosti iz svih predmeta vezane uz broj 100. Kako su taj dan bile i maškare, spojili smo 2 veselja zajedno i u integriranom radnom danu i uz naše prijatelje iz ostalih nižih razreda, odlično se zabavljali.Puno hvala mamama, bakama, tetama, tatama...na prefinim krafnama i fritulama.heart


DRUŽENJE UZ NAŠ ČAJ

Pričamo, smijemo se, družimo se, pijemo svoj čaj. Mmmmm, najbolji smo napravili.


ČITAM SEBI, ČITAM TEBI

Opet novi, krasan projekt promicanja ranog čitanja. Čitamo lektire kao motivacije za satove hrvatskog jezika, čitamo na satu bajkaonice, čitamo uz čaj, na odmoru na jastučićima...a ono što je najvažnije sada učenici čitaju učiteljici i cijelom razredu jer su naučili sva slova i jako su ponosni na sebe i svoje čitanje. Neka čitaju jednu noć oni vama za laku noć, a drugu vi njima. Uživajte u pričama i čitanju.


5. RADIONICA DOMAĆINSTVA - RADIMO VOĆNI ČAJ

Ovog mjeseca smo na satu domaćinstva rezali i sušili jabuke i kruške kako bi od njih mogli napraviti voćni čaj.Za sobom smo, naravno, oprali suđe i sve pospremili.


POPIJMO ŠALICU ČAJA

Uključili smo se u novi projekt Udruge Zvono preko platforme eTwinning, pod nazivom: Popijmo šalicu čaja. Cilj projekta je naučiti učenike pojedinim ljekovitim biljkama, te samostalnom spravljanju čajeva od njih, ljekovitosti čaja, porijeklu čaja, te običaju ugodnog druženja uz čavrljanje ili priče uz pijuckanje toplog i mirisnog napitka. Uživamo. Ako imate kakav fini čaj, slobodno ga podijelite s nama.


SUSRET S KNJIŽEVNIKOM MLADENOM KUŠECOM

Sve o posjetu Mladena Kušeca našem razredu vidite klikom na link:      http://os-trnjanska-zg.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1386&mshow=1435#mod_news


RADIONICA IZRADE PAHULJICA

U suradnji s dječjim vrtićem Ozana imali smo radionicu izrade pahuljica "Isti, a različiti",  kojoj je bio cilj ukazati na poštivanje različitosti među djecom. U izradi su s nama sudjelovali i mališani njihovog vrtića. Kao što su naše sve pajuljice - pahuljice, a niti jedna nije bila jednaka nekoj drugoj, tako smo i mi svi vrijedni i jedinstveni u svojoj različitosti.


KAZALIŠNA PREDSTAVA - BONTON

Sve o lijepom ponašanju u jednom danu naučio nas je glumac Kristijan Ugrina u predstavi "Bonton"


4. RADIONICA DOMAĆINSTVA - NAHRANIMO PTIČICE

U sklopu nastavne jedinice "Zima", imali smo radionicu domaćinstva - izrade hranjivih kuglica za ptičice. Malo stare masti pomiješali s različitim sjemenkama i oblikovali ručicama loptice. Zavezali u mrežicu pa otišli oko naše školice objesiti i počastiti ptičice. Odmah su nam veselo zacvrkutale.


RODITELJSKI SASTANAK NA POČETKU 2. POLUGODIŠTA

Poštovani roditelji,

prezentaciju s roditeljskog sastanka, te Pravilnik o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika stavljam u priložene dokumente.


POKLON KALENDAR

Dragi učenici (i dragi roditelji), poklanjam vam razredni zidni kalendar za 2018. godinu.

Priloženi dokumenti:
Dok1.docx
Dok2.docx


RASTJERIVAČI DOSADE

Kako sam i obećala na ovom dijelu naše razredne stranice stavljat ću razne bojanke i radionice za sve one kojima je za vrijeme praznika "možda" dosadno.

Otvarajte priložene dokumente. Lijepo je vrijeme, nadam se da što više vremena provodite na otvorenom heart

Kako napraviti hranilicu za ptice - klik na link:  http://www.pjesmicezadjecu.com/uradi-sam/hranilice.html

figurice od wc rolica:    http://www.djecjaposla.com/napravite-bozicne-ukrase-od-toaletnih-rolica/

http://www.skolice.me/uncategorized/razne-vrste-zivotinja-od-rolni-toalet-papira/

 kreativne aktivnosti u kući  http://www.djecjaposla.com/ideje-10-kreativnih-aktivnosti-za-djecu-i-dio/

http://www.djecjaposla.com/ideje-10-kreativnih-aktivnosti-za-djecu-ii-dio/


MAŠA I BOŽIĆ

Zadnji dan 1. polugodišta proveli smo u zabavi, plesu i u Kazalištu Trešnja na predstavi Maša i Božić.


BOŽIĆNI SAJAM

19.12. učenici naše škole priredili su Božićni sajam za koji su marljivo izrađivali svoje kreacije 2 mjeseca, te ih ponosno izložili roditeljima. Nakon sajma bio je koncert klape Kampanel.Hvala svima na donacijama koje idu za opremanje knjižnice i školske dvorane.


3. RADIONICA DOMAĆINSTVA - KOLAČIĆI

18.12. radili smo kolačiće te ih ukrašavali čokoladom.


RAZREDNA BOŽIĆNA PRIREDBA

14.12. imali smo razrednu priredbu kojom smo željeli obradovati roditelje igrokazima, recitacijama, pjesmom i plesom.


20 DANA DOBROTE

S veseljem ispunjavamo svakodnevne aktivnosti projekta 20 dana dobrote. Evo nekih fotografija.


VEČER MATEMATIKE

7.12. sudjelovali smo u Večeri matematike koju je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo. Raznim matematičkim igrama uz učenje matematike, odlično smo se zabavljali u društvu svojih prijatelja i članova obitelji.


20 DANA DOBROTE

Približava se najljepši i najsvečaniji dio godine za djecu i odrasle, vrijeme Adventa. Ubrzano radimo pripreme za priredbu i sajam, te smo se uključili u projekt Udruge Zvono, preko platforme eTwinning, pod nazivom 20 dana dobrote. Kroz razne aktivnosti učinit ćemo zadnje dane polugodišta još ljepšim i svečanijim. Plan aktivnosti je u priloženom dokumentu. (za bolji pregled stisni "omogući uređivanje")

Priloženi dokumenti:
Jasna aktivnosti 2017,.docx


ŠKOLSKI MUZEJ

28.11. posjetili smo Školski muzej i uz razgledavanje stalnog postava, imali smo zanimljivu radionicu pod nazivom "Geometrijska zabavica". Otputovali smo u prošlost u neki stari razred, obukli pregačice i kute kakve su djeca tada nosila i imali sat kakav je bio bez knjiga bilježnica i računala. Bilo nam je lijepo i stvarno je bila zabavica.


JASLICE OD LJUBAVI

S djelatnicima i štićenicima Udruge Ozana imali smo zanimljivu radionicu filcanja vune u kojoj smo im pomogli u izradi "Jaslica od ljubavi", koje će prezentirati na prodajnoj izložbi u Staroj gradskoj vijećnici, Sv. Ćirila i Metoda 5, od 12. do 15.12. od 10 do 20 sati. Na izložbi će se moći kupiti i naši radovi.


SJEĆAMO SE DA NE ZABORAVIMO VUKOVAR

Uključili smo se u projekt očuvanja uspomene na stradali grad i njegove stanovnike. Prigodnim radovima uredili panoe razreda i hodnika, jer, NIKADA NAROD ZABORAVIT NEĆE - VUKOVAR!


KUPNJA KNJIGA NA INTERLIBERU

Dragi roditelji! Hvala svima koji ste sudjelovali u sakupljanju novaca za knjige za školsku knjižnicu. Na Interliberu smo po najpovoljnijim cijenama uspjeli kupiti čak 25 knjiga namijenjenih učenicima 1. razreda. Jako smo sretni i počinjemo odmah s čitanjem. <3


DAN ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Dan školske knjižnice obilježili smo u društvu naše drage knjižničarke Danice koja je za nas uvježbala igrokaz s petašima te održala radionicu kako postupati s knjigama i lijepo se ponašati u knjižnici. Na kraju nam je poklonila straničnik.


DAN JABUKA

20.10.2017. godine učenici 1. razreda sudjelovali su u projektu Udruge Zvono preko platforme eTwinning -  Dan jabuka. Imali su 4 sata integrirane nastave te se kroz razne predmete i aktivnosti provlačila tema - jabuka. Učenici su od kuće donijeli po jednu jabuku. Na početku su se upoznavali s različitim sortama jabuka, proučavali im oblik, boju, mirisali ih. Učili su za što je sve jabuka zdrava i govorili što se sve od jabuka može napraviti. Svatko je nožićem prerezao svoju jabuku te promatrao kožu, meso i jezgru sa sjemenkom. Očistili su jabuku od sjemenki i narezali je na manje komade te isprobavali razne okuse jabuka različitih sorti. Sjemenku su sačuvali kako bi je na proljeće posijeli te mogli promatrati klijanje sjemenke. Razgovarali su kako od sjemenke naraste drvo, te nastaje plod, zatim novo znanje iskazali na radnom listiću "Od sjemenke do ploda". Slijedio je strip s pomiješanim sličicama koje su trebali posložiti pravilnim redoslijedom, te smisliti kratku priču. Na satu likovne kulture svatko je slikao svoju jabuku, a na kraju smo slikama ukrasili razred.


POSJETA KNJIŽNICI "SAVICA"

Mjesec knjige obilježili smo posjetom knjižnici Savica gdje smo naučili o pravilima ponašanja u knjižnici, poslušali bajku Bila jednom... i imali radionicu izrade straničnika. Bilo nam je jako zabavno.


2. RADIONICA DOMAĆINSTVA

Povodom Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje imali smo radionicu domaćinstva na kojoj smo mijesili različita peciva, a onda oblikovali slasne kiflice. Mirisala je cijela škola, a mi smo bili ponosni.


ROĐENDANI

U razredu sa svojim prijateljima slavimo i rođendane. Evo nekoliko fotografija.


TERENSKA NASTAVA NA KLJUČIĆ BRDU

11.10. bili smo na terenskoj nastavi na Ključić brdu. Posjetili smo šumu, razgovarali o šumskim životinjama i biljkama te o zaštiti šume. Nakon obilaska slijedio je ručak, pa radionica izrade kruščića. Nakon radionice imali smo slobodno vrijeme za igre u parku i na igralištu. Posjet smo završili obilaskom mini zoološkog vrta. Krasan izlet uljepšalo nam je i divno vrijeme pa smo dan dobro iskoristili


LIKOVNI RADOVI

Evo i malo likovnih radova.


1. RADIONICA DOMAĆINSTVA

23.9. dočekali smo jesen izradom zdrave i ukusne voćne salate.


POSJETA PROMETNOG POLICAJCA

23.9. posjetio nas je prometni policajac koji je s nama ponovio pravila ponašanja na prometnicama i kako biti sigurni na putu do škole, te učenicima na kraju sata podijelio reflektirajuće kišne kabanice.


DOČEK PRVAŠA

Prvi dan prvog razreda poseban je događaj za djecu i njihove roditelje. 4.9. neki novi klinci po prvi puta su sjeli u školske klupe. Dočekale su ih vesele ruke budućih prijatelja nižih razreda koji su im priredili i kratku priredbu. Nakon priredbe održan je i prvi školski sat. SRETNO PRVAŠI!

Dio atmosfere prenesen je i na školskom webu - klik na link  http://os-trnjanska-zg.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1282&mshow=1435#mod_news


Prvi roditeljski sastanak

Poštovani roditelji, u dokumentima prilažem prezentaciju s 1. roditeljskog sastanka.

 

Priloženi dokumenti:
Prezentacija JASNA.pptx


ŠTO JE PRODUŽENI BORAVAK?

Kako je organiziran produženi boravak pročitajte u priloženom dokumentu.

Priloženi dokumenti:
STO JE PB.docx


KORISNI DOKUMENTI I PRAVILNICI

ČETVRTI RAZRED

OPROŠTAJ

Najtužniji dan za svakog učitelja je oproštaj od djece koju je 4 godine, vodio, učio, brinuo o njima, smijao se i plakao s njima, otvarao im vrata života kroz koja sami moraju kročiti, dizao im samopouzdanje i vjeru u sebe, uvjeravao ih da je sve moguće ako se želi.......I BESKRAJNO IH VOLIO. Djeco moja, hvala vam na svemu, bili ste mi divni!


ISTRAŽUJEMO ZNAMENITOSTI GORNJEGA GRADA

9.6. bio je dan kada su učenici prezentirali sve što su pronašli istraživanjem znamenitosti Gornjrga grada. Bravo za one koji su se potrudili!


POSJETA FER - u

Završnica projekta Tableti u nastavi bila je posjetom i radionicom na FER - u. Najprije demonstracija humanoidnog robota, zatim predavanje o osnovama programiranja i na kraju sastavljanje svog Lego robota i programiranje. Kad bi ovako bilo svaki dan... Sve sami uradili i uživali u svom Robiću.

Priloženi dokumenti:
WP 20170606 007.mp4


JEDAN DAN NA FARMI

Posjetili smo obiteljsku farmu sa 100 godišnjom tradicijom u selu Sjeverovcu blizu Petrinje. Ljubazni domaćini pokazali su nam svoje ogromno gospodarstvo i pričali priče o biljkama i životinjama koje uzgajaju, te o razlici u uzgoju stoke nekada i danas uz mehanizaciju. Također su nam pokazali i neke od starih strojeva i načina rada na farmi. Lijep dan proveden u prirodi. 


POSJETILI SMO FLORAART NA BUNDEKU

I ove godine, kao i svih do sada, jedan dan smo odvojili za uživanje u cvjetnim kreacijama na Floraartu i malo se zabavili u predivnim parkovima.


OBITELJSKI DAN

Obiteljski dan proveli smo u druženju s Lovrinim bratom koji nam je pokazao i objasnio kako upravlja dronom, ali također i ukazao na opasnosti nestručnog upravljanja, te upravljanja u naseljenim mjestima. Jako nam se svidjela njegova demonstracija.


ISTRAŽUJEMO NJEMAČKU

12.5.učenici su prezentirali svoje plakate i prezentacije koje su radili pojedinačno ili u skupinama o Saveznoj Republici NJemačkoj. Bravo svima koji su se potrudili, a trud se uvijek nagrađuje smiley


DAN PLANETA ZEMLJE

Uz Dan planeta Zemlje, našoj dragoj planeti pisali smo poruke i pisma isprike zbog svog zla koje joj je čovjek nanio.


LIKOVNA KULTURA

Da ne mislite da se kod nas samo dekupažira dokaz su i sljedeći predivni radovi.


TABLETI U NASTAVI

Posljednja godina suradnje s FER-om, projekt Tableti u nastavi, nastavna jedinica: Znameniti Hrvati. Kao i uvijek zanimljivo, zabavno i poučno.


PALAČINKE

Na radionici domaćinstva učili smo peći palačinke. Jedino je učiteljici izgorjela, ostale su bile divne. Prave male vrijedne ručice.


MAŠKARE

Maškare su i ove godine stigle u naš razred.


100. DAN ŠKOLE

I ove godine proslavili smo 100. dan škole u sklopu projekta Udruge Zvono preko eTwinninga. Kroz dan provlačila se brojka 100 od vježbi oblikovanja, 100 znamenitih Hrvata, izradi 100 srca, 100 riječi zavičajnog govora i naravno 100 prijateljskih zagrljaja. Super!


DJEČJA PRAVA

Jedina sačuvana fotkica o pravima i dužnostima djece, skupni rad.


LOJNE KUGLICE ZA GLADNE PTIČICE

Izrađivali smo lojne kuglice koje smo ostavili promrzlim ptičicama u dvorištu naše škole.


KOSTI

Još malo fotkica nastavne cjeline Moje tijelo. Grupno proučavanje kostiju na ljudskom tijelu i izrada kostura. Naravno dečki(kosturi) su dobili i imena :)


MOJE TIJELO

Za one koji žele znati više, a to smo svi, proučavali smo što se sve krije u našem tijelu, slagali organizam sa sustavima organa, igrali se operacije, prali zube, proučavali slikovnice, gledali prezentacije...


PRAVA I DUŽNOSTI DJETETA

U sklopu nastavne jedinice iz PID - Čovjek, izrađivali smo plakate o pravima i dužnostima djeteta.


ANTISTRES BOJANKA

Za djecu i roditelje, malo bojanja za opuštanje. Bojanka u priloženom dokumentu.

Priloženi dokumenti:
Praznicne Antistres Bojanke (2).pdf


4. radionica domaćinstva: BOŽIĆNI KOLAČIĆI

Uživali smo praveći Mozzart i Rafaelo kuglice. Recepti u prilogu.

Priloženi dokumenti:
MOZZART KUGLICE.docx


STARA STAKLENKA, LIJEP POKLON

3. radionica projekta Mislim zeleno čuvam Zemlju. Reciklirali smo stare staklenke dajući im novu namjenu. Napunili ih mirisnom solju i napravili kupke, prekrasan poklon nekoj dragoj osobi za nadolazeće blagdane. Hvala Ivy na ideji.


EKO VREĆICE

2. radionica projekta Mislim zeleno čuvam Zemlju. Od starih majica šivali smo eko torbice/vrećice. Svi su bili jako vrijedni, zato su torbice tako lijepe.

Bravo! Hvala Tonki za ideju!

 


20 DANA DOBROTE

S dolaskom Adventa, kao i svake godine započinjemo mjesec dobrih djela. Posljednje dvije godine priključili smo se projektu Udruge Zvono preko Etwinninga: 20 dana dobrote. Aktivnosti koje smo pripremili za 20 radnih dana prije praznika, ali i za vrijeme vikenda, možete pročitati u priloženom dokumentu. Volite se, poštujte i budite si dobri cijele godine <3


ISTRAŽUJEMO POLJSKU

Gradovi, poznate osobe, gastronomski specijaliteti, ovoga puta Poljske. Puno prekrasnih i zanimljivih radova i prezentacija. Ponosna na sve svoje Ljubeke.


KULTURNO POVIJESNE ZNAMENITOSTI BREŽULJKASTIH KRAJEVA

U sklopu nastavne jedinice iz PID, kulturno povijesne znamenitosti brežuljkastih krajeva imali smo zadatak istražiti neke prema vlastitom interesu. Bilo je tu zanimljivih plakata, prezentacija, izvješća. Bravo svima koji su se potrudili.


RAČUNANJE POMOĆU ABACUSA

Kako se računa pomoću drevnog računala Abacusa, pokazao nam je Luka koji ide na tečaj računanja na njemu.


BAKINI RECEPTI PROTIV PREHLADE I KAŠLJA

3. radionica domaćinstva: Bakini recepti protiv prehlade i kašlja. Zadatak svakom učeniku je bio upitati baku za neki starinski prirodni recept protiv kašlja ili prehlade. Namjeravali smo napraviti i knjigu recepata, ali je bio slab odaziv, tj sakupili smo samo par recepata. Isprobali smo i učiteljičin recept - domaće prsne karamele.Hvala Lovri, Luki, Tonki, Iskri, Franciski i Omaru.


SJEĆAMO SE DA NE ZABORAVIMO VUKOVAR 18.11.

Pridružili smo se još jednom divnom projektu Udruge Zvono preko eTwinninga, pod nazivom Sjećamo se da ne zaboravimo Vukovar 18.11.

Posljednja 2 tjedna, svakodnevno smo 1 sat posvetili Vukovaru. Slušali smo reportaže Siniše Glavaševića iz razorenog grada, njegove pjesme dragom mu gradu i njegovim hrabrim stanovnicima. Gledali smo potresne dokumentarce, pisali sastave i pjevali pjesme o Vukovaru, pisali činkvine, crtali golubicu, palili svijeće i odali počast svim hrabrim ljudima stradalim u Vukovaru. NIKADA NAROD ZABORAVIT NEĆE VUKOVAR!


MODNA REVIJA

Kao pravi manekeni predstavili smo ponosno svima svoje kreacije.


STVARANJE PRIČE UZ KOCKU

Rad u skupinama. Zadatak svake skupine je bio izrezati 6 slika, umetnuti ih u džepiće kocke i stvoriti priču.


ISTRAŽUJEMO ITALIJU

Istraživanje Italije, rad u skupinama. Istražujemo običaje, gradove, umjetnike, poznata jela nekih država. Prva je na redu bila Italija.


TERENSKA NASTAVA - JESEN U RASTOKAMA

Par sličica s terenske nastave. Prekrasan jesenski dan iskoristili smo za obilazak Slunja i Rastoka uz igre na otvorenom.


URADI SAM/SAMA ZANIMLJIVU SLAGALICU

Ako ti je teško izraziti svoje osjećaje ili svoje raspoloženje, možda ti može pomoći slagalica koju ćeš presložiti ovisno o tome kako se koji dan osjećaš. Pokaži je svom najboljem prijatelju, pa skupa porazgovarajte. Želim vam usput i dobru zabavu.

Upute za slagalicu naći ćeš klikom na ovaj link :http://krokotak.com/2016/10/how-do-you-feel-today/


DRUGA RADIONICA DOMAĆINSTVA - ENERGETSKE PLOČICE

21.10. Radili smo sami svoje zdrave energetske pločice. Materijal za izradu je bio tako dobar da smo velik dio pojeli i prije nego je stigao na pločicu angel.

Originalan recept stavljam ovdje prvi, , a ispod njega će biti linkovi na još dvije stranice s ukusnim i zdravim pločicama. Budite zdravi i dobar vam tek!

http://www.sensaklub.hr/clanci/zdravi-odabir/napravite-sami-energetske-plocice

 

http://www.tvornicazdravehrane.com/energetske-plocice-za-pauzu-na-poslu/

http://http://www.tvornicazdravehrane.com/podignite-energiju-i-tjelesnu-izdrzljivost-uz-ukusne-plocice/


LUKA I PRIJATELJI

20.10. bili smo na snimanju emisije Luka i prijatelji. Uz Luku Bulića nije moglo biti nikako drugačije nego urnebesno zabavno.


DUGA

Pjesma kao poticaj na stvaračaki rad.

DUGA

Djevojčica ide ulicom grada

pod kišobranom u sedam boja.

Na kiši koja pada, pada,

pod malom dugom raskriljenom

vedro je u srcu njenom.

Gianni Rodari


OBITELJSKI SAT

5.10 imali smo Obiteljski sat. Mama Zrinka održala nam je radionicu recikliranja starog tekstila. Stare majice osvježili smo raznim aplikacijama, kreacijama iz maštovitih dječjih glavica. U krojenju i šivanju učenicima su pomagale mame i bake. Hvala svima na odazivu, a posebno mami Zrinki što je pristala održati radionicu.Uskoro modna revija, pa molim sve da dovrše majice.


POKUSI - TLO

Sastav i vrste tla proučavali smo sakupljajući oko škole različite vrste tla, te s njima izvodeći razne pokuse.


ŠUMA STRIBOROVA

U začaran svijet Šume Striborove uvela nas je naša školska knjižničarka, prof. hrvatskog jezika, Ivanka Saraf Milanović. Zahvaljujemo joj na prekrasna i poučna 3 sata, koja je provela družeći se s nama.


KRUŽENJE VODE U PRIRODI

I sat likovne kulture poslužio nam je da bolje shvatimo kruženje vode u prirodi.


POKUSI IZ PID: RAST I RAZVOJ BILJKE

Nastavnu cjelinu iz PID -  Rast i razvoj biljke, lakše pratimo uz sijanje graha, te praćenje njegova rasta, proučavanje korijena, stabljike, lista, cvijeta, a uskoro i ploda.


NAŠ DOMAĆI (RAZREDNI) SLADOLED

Ostatak voća koji smo na prošlom satu domaćinstva pomiješali s jogurtom i medom, te zamrznuli, pojeli smo danas kao ukusan sladoled.


DAN ŽIVOTINJA

4.10. obilježili smo Dan životinja u razgovoru kojeg kućnog ljubimca odabrati, kako se za njega brinuti, kako ga hraniti i brinuti o njegovu zdravlju. Neke od kućnih ljubimaca učenici su donijeli pokazati prijateljima iz razreda.


POKUSI SU NOVA FORA - voda

Od ove školske godine priključili smo se novom projektu Udruge Zvono preko eTwinning-a pod nazivom "Pokusi su nova fora". Cilj projekta je izvođenje brojnih pokusa kako bi nastavu učinili zanimljivijom, te brojna prirodna zbivanja lakše razumjeli. Fotografije prikazuju pokuse vezane uz kruženje vode u prirodi i osnovna svojstva vode (a i neke samo zbog divljenja i čuđenja za sada, a razumijevanja nekih zakonitosti fizike u višim razredima).


LEKTIRA ZA 4. RAZRED

Popis lektire nalazi se u priloženom dokumentu

Priloženi dokumenti:
4 razred lektira.pdf


PRVA RADIONICA DOMAĆINSTVA

23.9. imali smo prvu radionicu domaćinstva kojom smo pozdravili dolazak jeseni. Stolovi puni mirisnog voća, pod malenim ali vrijednim ručicama, pretvarali su se u zdrave i ukusne sokiće i smoothie. Ostatak smo zamrznuli za neki od slijedećih dana kada ćemo se počastiti vlastitim sladoledom.


DIGITALNA TEHNOLOGIJA

Za djecu (i njihove roditelje) koje zanima digitalna tehnoligija.

[SUSRET RODITELJA] Imate li pitanja o Digitalnoj akademiji? Zanima vas kako pomoću tehnologije razviti kreativnost kod djece? 29. rujna u 18.30 sati pridružite se predavačima Digitalne akademije Algebra na besplatnom susretu. Prijaviti se možete na slijedećoj poveznici

Kliknite na poveznicu http://digitalna-akademija.hr/algebra-novo-doba-za-novu-djecu/?utm_source=facebook&utm_medium=blog%20post&utm_content=160926_DA_NovoDobaBlogPost&utm_campaign=social


PRVI RODITELJSKI SASTANAK

održan je 14.9. Prezentaciju sa sastanka možete pregledati klikom na priložene dokumente.

Priloženi dokumenti:
Prvi roditeljski sastanak.pptx


IZRADI SAM SVOJ PREDLOŽAK ZA RASPORED SATI

TREĆI RAZRED

Static HTML

OBILAZAK GORNJEG GRADA

7.6. išli smo pješice u obilazak Zagreba da ponovimo gradivo o Zagrebu koje smo ove godine učili iz PID. Bilo nam je lijepo i poučno.


UČIONICA I ČITAONICA NA OTVORENOM

Zadnje dane nastave volimo provoditi u novoizrađenoj učionici i čitaonici na otvorenom. Hvala dvojici divnih roditelja i jednom djedu iz razreda koji su nam to omogućili. Hvala i svim ostalim roditeljima koji su se na bilo koji način uključili u uređenje našeg igrališta.


PROSLAVA DANA TRNJA

3.6. učenici nižih razreda pozvani su na proslavu Dana Trnja na obližnje mjesno igralište. Uz nastup štićenika udruge Ozana i igre na igralištu i parku imali su priliku iskušati svoje pjevačke sposobnosti. Na kraju su nas počastili sokom i finim ćevapima.


PROJEKT ZAKAJ VOLIM ZAGREB

31.5. obilježili smo Dan grada Zagreba prezentacijom projekta Zakaj volim Zagreb.Vrijedni učenici pročitali su svoje plakate, bilješke, prezentacije, donijeli razne materijale koje su sakupljali od veljače, a vezani su uz naš grad.


TERENSKA NASTAVA: DAN OTVORENIH VRATA U ŠUMARSKOM INSTITUTU U JASTREBARSKOM

Bili smo na terenskoj nastavi na kojoj smo vrijeme proveli kroz mnoštvo zanimljivih i poučnih radionica.


IZRADA ZAČINSKOG VRTIĆA I MINI VRTA

Izradili smo u paleti mali vrtić sa začinskim i ljekovitim biljčicama.a u vreći mini vrt.


OBITELJSKI TJEDAN

Od 9.-13.5. obilježili smo obiteljski tjedan pjesmama i sastavima o mami, tati, obitelji, crtali smo obitelj i čitali o međusobnoj ljubavi, pomaganju i razumijevanju među članovima obitelji. Također smo se uključili i u međunarodni projekt preko udruge Zvono i eTwinning platforme "Obiteljski dan"


 

27.4. bili smo u Muzeju suvremene umjetnosti na kino predstavi Krokodili iz predgrađa. Nakon predstave imali smo susret s redateljem filma Duh u močvari, Brankom Ištvančićem.


TABLETI U NASTAVI

Druga i posljednja godina našeg projekta u suradnji s FER-om "Tableti u nastavi". Dio atmosfere sa sata matematike.


TKO SU BLJAKSONI

U sklopu projekta "Peticom do zdravlja" pogledali smo poučnu kazališnu predstavu o pravilnoj prehrani pod nazivom Tko su Bljaksoni?


DAN PLANETA ZEMLJE

22.4. Dan planeta Zemlje obilježili smo uređenjem školskog cvjetnjaka i sađenjem cvijeća.


OSTALE RADIONICE PROJEKTA "MISLIM ZELENO ČUVAM ZEMLJU"

Na raznim radionicama reciklirali smo otpadne materijale ili im promijenili namjenu, te od nekih odbačenih predmeta radili nove. Zahvaljujem roditeljima na slanju raznoraznog materijala koji nam je uvijek dobro došao.


TRNORUŽICA

4.4.u školi je gostovala kazališna scena Ivana Brlić Mažuranić s predstavom Trnoružica.


SIRUP OD MASLAČKA I OSTALIH LJEKOVITIH BILJAKA

Proučavali smo ljekovitost pojedinih livadnih biljaka i napravili sirup protiv kašlja od maslačka, trputca, kadulje, matičnjaka i lovora.


SUSRET S KNJIŽEVNICOM ŽELJKOM HORVAT VUKELJA

U travnju nas je posjetila omiljena spisateljica Željka Horvat Vukelja i uveseljavala nas svojim igrokazima i neobičnim lutkama.


PROJEKT MISLIM ZELENO, ČUVAM ZEMLJU

Uključeni smo u novi projekt udruge Zvono, preko eTwinning portala, pod nazivom "Mislim zeleno, čuvam Zemlju". Cilj projekta je više promišljati o zaštiti Zemlje, recikliranju te prenamjeni predmeta koji su stari i odbačeni, ušteda energije i novca, kao i istraživanje svijeta oko sebe uz razne pokuse. Uskršnja radionica spojena s prenamjenom rolica wc papira - Uskršnji zeko.


STVARANJE PRIČE

Učenici su podijeljeni u skupine/ parove i svaka skupina ima zadatak izrezati 4 fotografije iz časopisa, te o njima smisliti interesantnu priču. Lijepo su surađivali i stvarali, što je rezultiralo stvarno dobrim sastavcima.


POSJETA ETNOGRAFSKOM MUZEJU

10.3. učenici nižih razreda posjetili su Etnografski muzej. Uz stalni postav muzeja, obišli su izložbu Čudesna družba, koja govori o mitološkim bićima iz narodnih vjerovanja. Nakon izložbe nastavili smo druženje s vilama u bajkaonici.


INTEGRIRANI RADNI DAN - MAŠKARE I 100. DAN ŠKOLE

Vesele maškare spojili smo s obilježavanjem 100 - tog dana škole i imali integrirani radni dan. To je ujedno bio i naš 3. projekt u suradnji s eTwinningom. Kroz sve predmete provlačio se broj 100 ili maškare. Na tjelesnom smo imali lude igre razigranih maškara, na satu hrvatskog jezika 100 imenica uz koje su trebali napisati po 3 glagola, iz matematike zadaci zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja, tako da rezultat bude 100, te kupovinu što više ponuđenih namirnica da potroše točno 100 kn. Dobili smo i puuunoo krafni, pa smo ih zajedno pojeli 100, radili smo na igralištu broj 100...


DRAMATIZACIJA IGROKAZA BIJELO ODIJELO

U sklopu nastavne jedinice Bijelo odijelo, interpretacija igrokaza Jadranke Čunčić Bandov, učenici su dobili zadatak po želji dramatizirati igrokaz u paru. Neki su se opredjelili za izradu lutkica, a neki za glumu. Uglavnom dobro smo se zabavili.


KUĆICE I HRANILICE ZA PTIČICE

U sklopu nastavne jedinice Ftiček, učenici su za zadaću trebali uz pomoć svojih roditelja izraditi hranilicu za gladne ptičice. Mnoštvo kreativnih ideja i rješenja za spašavanje sitnih pjevalica, koje bez naše pomoći teško prežive zimu. Nadam se da ste ih objesili ispred svoje kuće ili stana.


STARINE IZ MOG DOMA

U sklopu nastavne cjeline "Prošlost, sadašnjost, budućnost" potražili smo starine koje su sačuvane u našim obiteljima od naših predaka. Zanimljiva 2 školska sata u kojima je svaki učenik ispričao priču o svojoj starini, unijeli su dašak prošlosti i u naš razred.


TABLICA MNOŽENJA

Evo zgodnih bookmarkera za ponavljanje tablice množenja. Otvorite dokument i kopirajte si.

Priloženi dokumenti:
TABLICA MNOZENJA.docx


MOJE DESETLJEĆE

Zanimljiv praktičan rad uz obradu nastavne jedinice "Moje desetljeće". Najzanimljivije je bilo pokazivati svoje, te gledati prijateljeve fotografije odrastanja. Puno uzbuđenja i veselja, ponosa i prepričavanja dogodovština iz svog djetinjstva na jednom satu. Nakon toga svatko izradio vremensku crtu svog desetljeća.


20 DANA DOBROTE, ETWINNING PROJEKT

U mjesecu prosincu sudjelovali smo i u drugom eTwinning projektu pod nazivom 20 dana dobrote. Čitali smo svakodnevno po jednu priču iz Dnevnika dobrih anđela, Sanje Polak i trebali u toku dana raditi one stvari koje je radio dnevni anđeo. Građanski odgoj kao dio svakodnevnog života uz dogovor da ćemo poštovati anđeoska pravila tijekom cijele godine, a ne samo u prosincu. Na kraju smo sve svoje anđele sakupili u svoj dnevnik.


LJEKOVITE BILJKE - RAD U SKUPINAMA

Još jedna radionica u sklopu projekta "Memento prijateljstva" - Proučavanje ljekovitih svojstava biljaka koje su se pojavile u knjizi i pomogle Mirku pri ozdravljenju. Rad po skupinama, svaka skupina morala je istražiti drugu biljku, pa razredu prezentirati ukratko što je o njoj saznala.


eTwinning projekt Memento prijateljstva

Od polovice studenog do kraja siječnja uključeni smo u međunarodni projekt "Memento prijateljstva". Čitali smo knjigu Mirko i 7 prigovora te razgovarali o ponašanju kakvo mora biti među učenicima i prijateljima. Jedna od radionica bila je i "Vrline"


NAJ - SNJEGOVIĆ

Jedini snjegović koji je došao na našu nagradnu igru osvaja nagradu. Čestitke Lovri i maloj ekipi koja ga je gradila.


ZIMSKE RADOSTI

Napadao je snijeg, a bit će ga još puno. Nadam se da ste napravili svoje prve snjegoviće i anđele u snijegu. Pošaljite fotku svog snjegovića na razredni mail, a za najboljeg ćemo glasati kad se vratimo s praznika, te graditelju dodijeliti malu nagradu. Želim vam puno uživancije na snijegu.

 


IZRADI STRANIČNIK

Kako napraviti zgodan straničnik ili bookmarker pogledajte klikom na slijedeći link. Ugodnu zabavu.

link:  http://www.redtedart.com/2015/07/08/minion-crafts-corner-bookmarks/


PRAZNICI, A TEBI SE NEŠTO RADI

Origami je tehnika presavijanja papira i izrada raznih životinjica, biljaka i stvarčica. Izradi mišića prema video uputama na slijedećem linku. Možeš reciklirati i stari papir. Ako želiš, svoj rad ili kako provodiš praznike, možeš pofotkati, pa poslati na razredni mail:   trnjanska.jhk@gmail.com  

Link za izradu mišića: http://www.redtedart.com/2015/09/07/origami-mice-a-cute-paper-mouse-craft/

 


SLAGALICA ŠARENICA

Dragi moji Ljubeki, evo linka za još jednu zabavnu slagalicu koju možete sami ili uz pomoć roditelja izraditi od papira. Želim vam ugodnu zabavu.

Klik na link: http://babbledabbledo.com/paper-toys-flextangles/     pa pogledaj video uputu.smileywink

Isprintaj si najprije priloženi dokument ispod ovog teksta, a možeš i direktno s njihove stranice.


MATEMATIČKE IGRE

Za sve vas koji ne možete bez matematike niti za vrijeme praznika, šaljem link na zgodne matematičke igre zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja. Razinu biraš sam, od najlaganije do zadataka za mudrice. Odustati možeš u svakom trenutku, a možeš se i pomučiti pa riješiti zadatak jer nema vremenskog ograničenja. Natječi se sam sa sobom. Ugodnu matematičku zabavu.

Klik na link:   http://www.mothmatic.com/matematika_hrvatski.htm


MALO KORISNIH PEDAGOŠKIH SAVJETA

KORISNO ZA RODITELJE

DOZVOLITE DJETETU DA SE SAMO IZRAZI. HVALITE NJEGOV RAD, TRUD I KREATIVNOST.heart


JOŠ JEDAN ZGODAN ČLANAK

RAZREDNI BOŽIĆNI KONCERT

Budući u razredu ima dosta djece koja sviraju neki instrument, dogovorili smo se da na kraju polugodišta iznenadimo roditelje i priredimo im Božićni koncert. Ideja je odlično uspjela i koncert nam je bio odličan. Ponovit ćemo ga slijedeće godine u još većem sastavu.


IZRADA ZDRAVIH GRICKALICA

U sklopu nastavne jedinice iz PID - Zdrava prehrana, izrađivali smo uz pomoć roditelja zdrave grickalice i dokazali da zdrava hrana može biti i zanimljiva i ukusna. Evo neke od fotografija grickalica. Neke nam nisu baš uspjele, a imali smo: sušene jabuke, sušene šljive, arancine od limuna i naranči, kolačiće od banana i müsla, crne čololade i sl.


DNEVNIK DOBRIH ANĐELA

Tijekom Adventa svakodnevno čitamo po jednu priču iz Dnevnika dobrih anđela, Sanje Polak, te stvaramo svoj osobni dnevnik radeći ono što anđeo toga dana radi. Uživamo u pričama, ali i u promicanju lijepog ponašanja, uvažavanja drugih, pomaganja, tolerancije. Kroz priče i mijenjajući osobno ponašanje promičemo vrijednosti građanskog odgoja.


ZAVRŠILE RADIONICE OSLIKAVANJA SVILE.

Dragi roditelji, nadam se da ste zadovoljni radionicom i remek djelima malih umjetnika. Evo još par posljednjih radova. Svi su bili uspješni i poslušni polaznici male škole oslikavanja svile.


NOVI RADOVI NA SVILI


OSLIKAVANJE SVILE

Počeli smo s radionicama slikanja na svili. Nakon 3 do 4 sata rada, prvi radovi su gotovi. Prekrasni suncokreti na svili. Imali smo i kupce koji su htjeli otkupiti radove


KOLIKO NOVCA SKUPIŠ, TOLIKO KNJIGA KUPIŠ

Dragi roditelji. Hvala vam što ste se odazvali akciji prikupljanja novca za kupnju knjiga na Interliberu. Evo što je nabavljeno. Znatiželjni smo da što prije počnemo čitati. Svima hvala na donaciji i pusa od vaše djece i učiteljica.


AKCIJA SADNJE STABALA

Lijep i sunčan dan pomogao je roditeljima, djeci i učiteljima OŠ Trnjanska u novoj radnoj akciji sadnje stabala u školskom dvorištu. Usput smo i zaštitili dio klupica, te popravili uništene, obojili zadnji dio ograde, pošišali čemprese, popravili ulazna vrata.. Najvažnije od svega je na kraju zadovoljstvo urađenim poslom i ugodno druženje. Hvala svima koji su se odazvali akciji.


RADIONICE OSLIKAVANJA SVILE

Započeli smo s radionicama slikanja na svili. Prva grupa marljivo radi i uživa, a vjerujem da će i roditelji kad remek djela uokvire i stave na zid.


NOVA GLAZBENA NADA U RAZREDU.

Od ove godine možemo uživati u nježnim zvukovima flaute u rukama naše nove razredne glazbenice - Marte.


SUSRET S KNJIŽEVNICOM JELENOM PERVAN

26.10. povodom Mjeseca knjige, posjetili smo knjižnicu Savica gdje smo imali lijepo druženje s mladom književnicom Jelenom Pervan.


MAKETA SOBE

Uz nastavu PID i obradu makete, učenici su za zadaću imali izraditi maketu svoje sobe uz pomoć ukućana. Svi su se jako potrudili i vidjeli smo divne kreacije. 


RELJEF

22.10.  sat likovne kulture iskoristili smo kako bi lakše shvatili što je to reljef, kako se prikazuju uzvisine, što znače boje na zemljovidu. Za tu priliku iskoristili smo krumpire i napravili svoje Krumpir brdo.


TERENSKA NASTAVA "DAN KRUHA NA KLJUČIĆ BRDU"

20.10 bili smo na terenskoj nastavi na Ključić Brdu. Obišli smo seosko gospodarstvo, imali edukativnu šetnju šumom, te umijesili svoje kruščiće. Vrijeme na sreću prekrasno, pa smo uživali.


MUSIC TALENT SHOW

7.10. obilježili smo Dječji tjedan satom na kojem smo svi trebali pokazati neki svoj talent. Bilo je tu pričanja viceva, pjevanja, plesanja, glume, demonstracije košarke, nogometa te borilačkih vještina, kao i vještina upravljanja autićem na daljinsko upravljanje. Čestitke svima na trudu. Puno smo se smijali i dobro zabavili.


SUSRET S GLUMICOM KRISTINOM KREPELA

6.10. imali smo zanimljiv susret s glumicom Kristinom Krepela koja nam je pričala kako glumci posuđuju glasove crtanim junacima.


DJEČJI TJEDAN

Dječji tjedan obilježili smo raznim aktivnostima: 5.10. Foto radionica "Što nam je zajedničko, u čemu smo različiti" - poštivanje različitosti.

6.10. gledanje animiranog filma uz kokice (hvala mamama i bakama), susret s glumicom.

7.10. Music talent show


DAN ŠKOLSKOG MLIJEKA NA BUNDEKU

Obilježili smo Dan školskog mlijeka na Bundeku, družeći se s učenicima obližnjih škola i sladeći se pekarskim i mliječnim proizvodima. Najslađe su bile kravice i njihove velike oči.


RADIMO ZIMNICU

25.9. učiteljica je štrajkala, pa nismo imali klasičnu nastavu, već smo s njom imali radionicu životnih vještina i radili zimnicu. Pola u flašicu, pola u bušicu. Mljac. Usput naučili o plodovima jeseni i jeli zdravu hranu, a da nas nitko na to nije natjerao, jer najslađe je kad si povrće očistiš i narežeš sam.


PRVI DAN JESENI

Već tradicionalno u našoj školi, svi niži razredi zajedničkom svečanošću obilježavaju prvi dan jeseni. Pjesmice, recitacije, igrokazi i puno veselog smijeha orilo je našim hodnikom.


DONACIJA ZA DJECU IZBJEGLICA IZ SIRIJE

Izbjeglička kriza u Hrvatskoj nije mogla proći bez komentara i razgovora u našem razredu. Zajedno smo odlučili pomoći svojim malim doprinosom djeci izbjeglica te smo prikupili svoje plišance, slatkiše i voće i proslijedili ih sabirnom centru Crvenog križa u Sigetu.. Na žalost igračke nisu mogli primiti zbog pretrpanog skladišta, ali hvala svakom djetetu iz razreda koje se svoje igračke odreklo i bilo  spremno pokloniti onima kojima je sad potrebnije nego njima. Hvala i svima ostalima na donaciji hrane. Pusa i veliko hvala svima.


HRABRICE

Prvi dan škole u prirodi prošao super, svi preživjeli prvu noć. Pozdrav roditeljima.


ŠKOLA U PRIRODI NA SLJEMENU

Od 14.9. do 18.9. boravili smo u Domu Crvenog križa na Sljemenu u školi u prirodi. Po fotkama možete zaključiti da je bilo ludo.


BIRANJE NAJLUĐE FRIZURE

Najzanimljivija noć na Sljemenu. Bili smo najbolji s najluđim frizurama i osvojili zaslužene nagrade.


PRVI RODITELJSKI SASTANAK

DRUGI RAZRED, 2014./2015.

KUDA TIJEKOM LJETNIH PRAZNIKA?

CARNetov portal za škole predlaže vam par lokacija na kojima možete pronaći nešto što će vas zabaviti tijekom praznika http://www.skole.hr/veliki-odmor/pozivnica?news_hk=5453&news_id=11845#mod_news


Static HTML

ZA KREATIVCE KOJIMA JE DOSADNO NA PRAZNICIMA. (IMA LI TAKVIH?)

Ako vam je kojim slučajem postalo dosadno i ne znate kud bi sa sobom, evo par ideja. http://www.redtedart.com/2014/07/21/owl-crafts/ ili   http://funcraftskids.com/10-fun-and-quirky-crafts-for-stones/ ili   http://artfulparent.com/2015/06/clay-leaf-prints.html (Klikni na link)


KREACIJE NA PLAŽI I POSLIJE PLAŽE

Na ovom linku možete naći par ideja kako iskoristiti razne sitnice koje pronađete na plaži te njima uredite svoju sobicu ili prostor iznad svog kreveta. Želim vam puno kreativnosti i ugodnu zabavu.  http://craftsbyamanda.com/beach-crafts-diy-wall-art/


ROĐENDANI

Još malo fotkica s proslava rođendana u razredu.


PROMETNI ODGOJ

Održano nam je predavanje kako se ponašati u prometu kao pješak i kao vozač bicikla, te kako pravilno vezati pojas u automobilu na zadnjem sjedalu. Nakon toga imali smo vožnju autićima na školskom igralištu.,


BUNDEK

Posjetili smo Flora Art i usput se malo poigrali u parkovima Bundeka.


PRIREDBA ZA MAJČIN DAN


DOVRŠETAK ZAPOČETOG - SVAKA ČAST SVIMA KOJI SU I DANAS DOŠLI

Nedjelja, 24.5. dio roditelja i djece ne odustaje od zacrtanog plana.

Naporno smo radili i lijepo se družili

i 0

zabavljali od 15 do 20 h.


LJUDI MOJI, MA JEL` TO MOGUĆE?

23.5. ŠKOLSKI PROJEKT "ZA LJEPŠI I ČIŠĆI OKOLIŠ".  "Ljudi moji, ma jel` to moguće?" - rekao bi pokojni Mladen Delić da je vidio sve ove marljive ljude u akciji. Je, moguće je, jer kako glasi naš slogan, "Kad se male ruke slože, sve se može!", a to smo danas i dokazali. Niti kišno vrijeme nije nam uspjelo pokvariti radnu akciju, akciju nad akcijama koja se ne pamti na Trnju. Jako smo ponosni, preponosni, na sve vas, dragi ljudi i na vašu dječicu. Današnje ruke i ručice napravile su čudo. Mnoštvo pozitive na jednom mjestu urodilo je plodom i ostvarili smo i više nego smo planirali. Nemamo riječi zahvale za sve vaše donacije od materijala za recikliranje, materijala za poslove, hrane, pića, kave, grickalica, printanja, cvijeća, ma svega, svega, a najviše radne snage. Još jednom veliko hvala svima koji su došli i onima koji nisu došli, a svojim prilogom su pomogli da ostvarimo ovaj naš san. Ostvarujemo ga i dalje do 15.6. Trebamo malo svježe radne snage, da nam se ovi isklesani radnici uspiju malo odmoriti i odspavati. PUSA SVIMA! VOLE VAS DJEČICA I UČITELJICE.


RADIONICA TKANJA


LISTA DOBRIH KNJIGA

Za sve zaljubljenike u knjige i čitanje, a ima ih u našem razredu puno, stavljam link HKD-a, pa si možete pogledati koje su knjige odabrane kao najkvalitetnije za djecu i roditelje u zadnjih par godina. Posudite koju i pročitajte, pa nam je ukratko u razredu ispričajte i preporučite knjigu. Uživajte u čitanju.

Link: http://www.hkdrustvo.hr/hr/strucna_tijela/17/publikacije/


MEMENTO PRIJATELJSTVA

Sudjelujemo u 2. e-Twinning projektu pod nazivom Memento prijateljstva. Na satovima razredne zajednice odrađujemo radionice prijateljstva, uvažavanja različitosti, empatije prema drugima i fer ponašanja. Na kraju ćemo izraditi svatko svoju knjižicu s urađenim materijalima.


MACA PAPUČARICA - LEKTIRA

Izrađujemo lutke za lutkarsku predstavu Maca Papučarica.


IZRADA SLIKOVNICE

23.4. posjetili smo knjižnicu Savica gdje smo imali radionicu izrade razglednica i družili se s Petrom, učenicom 4.r. koja je osvojila nagradu za najbolju slikovnicu. Budući smo i mi bili jako zainteresirani za izradu svoje slikovnice knjižničarka nam je dala upute kako se već sada pripremiti za natjecanje koje će biti u 3. razredu. Link na stranicu :  http://www.mojaprvaknjiga.com/index.php?option=com_content&view=article&id=38&Itemid=44


DAN PLANETA ZEMLJE

Na Dan planeta Zemlje, 22.4. imali smo školski projekt uređenja škole i okoliša. Sadili smo cvijeće u sandučiće na prozoru i na školskom igralištu.


POSJETA GLAVNOM KOLODVORU

U sklopu nastavne jedinice iz PID - Prijevoz željeznicom, obišli smo Glavni (željeznički) kolodvor, te na licu mjesta vidjeli sve o čemu smo učili.


TRADICIONALNO UKRAŠAVANJE PISANICA

U razredu smo ukrašavali pisanice tradicionalnim načinom s voskom i lukom. Pogledajte kako su ispale. Klikni na priloženi dokumenti.

Priloženi dokumenti:
Uskrs.wmv


IZVANUČIONIČNA NASTAVA - PROLJEĆE

 Novo godišnje doba, obilazimo okolicu škole i promatramo promjene u prirodi, te rad ljudi u proljeće.


PREZENTACIJE UČENIKA

Na ovom mjestu stavljat ćemo prezentacije koje su učenici napravili uz pomoć svojih roditelja.


VIOLINISTICA

Novost u razredu je da od veljače imamo glazbene pauze, te za vrijeme odmora na svojim instrumentima, prema određenom rasporedu učenike uveseljavaju prijatelji iz razreda svirajuči im vježbice koje su naučili svirati na svom instrumentu. Jedna od njih je i naša draga Lea koja po violinskim žicama vješto prebire prstima ili svira gudalom. Okupila je oko sebe mnoštvo slušatelja. Bravo Lea!!!


MAŠKARE ČA MOGU MAŠKARE...

17.2."morali" smo se još malo proveseliti i namaskirati u razredu. U klupama su zajedno sjedili šeik i princeza, vuk i Crvenkapica, kosturi, balerine, šminkeri i pankeri, čudovišta i vile..., a dvije prave dobre vile ispekle su prefine krafne za cijeli razred. Hvala dobrim vilama i pusa od cijelog razreda


ČOVJEČE ISPRAVI SE

UNICEF  je povodom svog 68. rođendana, te 25. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, objavio novu računalnu igricu za djecu o dječjim pravima. Možete je zaigrati klikom na slijedeći link  http://covjeceispravise.unicef.hr/igra


Lutkarski mjuzikl Put oko svijeta

17.2. pogledali smo zaminljiv i poučan mjuzikl, Put oko svijeta. Lijepo smo se napjevali i zabavili, te ponešto naučili o raznim obilježjima zemalja na svim kontinentima.

 


STOTI DAN ŠKOLE

13.2. Sudjelovali smo u e-Twinning projektu 100. dan škole. Stoti dan nastave u ovoj školskoj godini proslavili smo integriranim radnim danom bez knjiga, rješavajući po skupinama različite tipove zadataka iz matematike, hrvatskog jezika, prirode i društva, likovne, glazbene i tjelesne i zdravstvene kulture. Sve aktivnosti bile su na temu broja 100.


Terenska nastava MAŠKARE U GRADU MLADIH

12.2. ponovno smo posjetili Grad Mladih i ludovali na maskembalu. Lijepo smo se proveli i jedva čekamo kad ćemo doći opet.


MATEINA PREZENTACIJA

Matea je za vrijeme praznika bila jako vrijedna i napravila puno prekrasnih kreacija, te na kraju od njih složila i prezentaciju kako bi svi mogli pogledati. Kliknite dolje u dokumentima na Mateinu prezentaciju i uživajte. Hvala Matei i obitelji što su sve to s nama podijelili.

Priloženi dokumenti:
MATEINA PREZENTACIJA (1).ppt


TKO JOŠ NE ZNA KLIZATI?

Prekrasno je vrijeme za zimske sportove. Vjerujem da se svi već spuštate svojim sanjkama niz nasip, a neki i skijaju. Jedna od super zabava zimi je klizanje. Uzmite svoje klizaljke, mamu, tatu, baku ili djeda pod ruku i krenite na najbliže klizalište. Oni koji još ne kližu neka to ove zime nauče, a najljepše klizalište nam je na Tomislavcu, u srcu našeg Zagreba, gdje klizaljke možete i posuditi. Uživajte!


AKTIVNOSTI ZA VRIJEME PRAZNIKA

SPECIJALCI

Od početka ove školske godine u razredu je formirana skupina učenika pod nazivom "Specijalci". Radi se o nadarenim matematičarima koji za vrijeme sata za par minuta naprave sve svoje obveze što se tiče rada na momentalnoj nastavnoj jedinici, te dobivaju dodatne, teže materijale izrađene na listićima, računalu, u radnim bilježnicama iz matematike za dodatnu nastavu, križaljke, mozgalice, problemske zadatke...Strastveni su matematičari i ništa im nije teško, a dodatnu "obvezu" shvaćaju kao zabavu i igru uz uvijek prisutnu dozu natjecateljskog duha. Također i planiran 1 sat dodatne nastave tjedno, ubrzo se zbog velikog interesa pretvorio u 2 sata. Čestitke svim Specijalcima i želim im i dalje puno volje, znanja, zalaganja i brzine.


PROSLAVE ROĐENDANA

U razredu volimo proslaviti rođendane i počastiti svoje prijatelje. Evo fotografija s razrednih proslava učenika koji su slavili u 1. polugodištu.


BOŽIĆNI SAJAM

17.12. održan je Božićni sajam. Učenici su prodavali svoje radove koje su marljivo izrađivali 2 mjeseca. Ponosno su svoje radove odnijeli kući. Zahvaljujem roditeljima na velikom odazivu kako pri prikupljanju materijala za radionice, tako i pri dobrovoljnom prilogu za dječja remek djela.

 BUDUĆI NAM FOTOGRAFIJE SA SAJMA NISU USPJELE, LIJEPO MOLIM RODITELJE KOJI IMAJU KAKVU FOTOGRAFIJU DA NAM POŠALJU NA RAZREDNI MAIL. PUNO HVALA I PUSA SVIMA.


BOŽIĆNA PRIREDBA

Dana 17.12. učenici i učiteljice naše škole pripremili su igrokaze, recitacije glazbene i plesne točke za školsku priredbu. I naš razred sudjelovao je plesnom koreografijom koju je pripremila i uvježbala učiteljica Marija Šestak. Uživali smo u njihovoj razigranosti i odličnom nastupu. Čestitke i njima, a i ostalim izvrsnim izvođačima.

MOLIM RODITELJE AKO IMAJU FOTOGRAFIJE ILI SNIMKU DA NAM NEŠTO POŠALJU NA RAZREDNI MAIL. HVALA 


RADIMO MIRISNU SOL ZA KUPANJE

12.12.Za Božićni sajam radili smo mirisne soli za kupanje od lavande i naranče.


ADVENT - KITIMO BOR

Posebno veselje je zajedno okititi razredni bor. Danas su nam pomagale i studentice s ERF-a.


VEČER MATEMATIKE

I ove godine Hrvatsko matematičko društvo organiziralo je Večer matematike. Održala se 5.12. Naša škola veselo se pridružila, te smo i mi mnoštvom zanimljivih matematičkih igrica obilježili tu večer. Bilo nam je jako zanimljivo, ugodno smo se družili i veliki i mali, a našao se i pokoji keksić za gricnuti. Hvala donatoru keksića.


MJESECI U GODINI

Korelacija PID i LIK


2. RODITELJSKI SASTANAK - PREZENTACIJA
Priloženi dokumenti:
2. roditeljski.pptx


KOLIKO JE SATI?

Iz PID smo učili na sat i za tu prigodu smo izradili svatko svoj sat. Pogledajte kako su nam krasni.


IZVANUČIONIČNA NASTAVA - U POTRAZI ZA JESENI 2

17.11. ponovno smo obišli okolicu škole i uočavali promjene u prirodi od zadnjeg promatranja. Poluoblačan, tipičan jesenski dan, razveselio nas je svojim divnim bojama i najljepšim zvukom šuškanja liščća pod nogama.


TERENSKA NASTAVA - DAN KRUHA U KUMROVCU

14.10. posjetili smo etno selo Kumrovec. Dočekali su nas ljubazni domaćini i vodili nas kroz radionicu izrade kruha. Nakon toga smo obišli malo seoce čije hižice govore o tradicijskim običajima ovog kraja krajem 19. stoljeća. Uplovili smo u prošlost i na divnom jesenskom danu uživali u obilasku sela. Posjetili smo i staru školu u kojoj smo vidjeli kako su nekada izgledali razredi, klupe, školski pribor... Šteta što nije bilo više vremena za igre na predivnim livadama.


RADIONICA DECOUPAGE NA LIMENKAMA

10.10. decoupage radionica. Pogledajte prezentaciju klikom u dokumente.

Priloženi dokumenti:
Decoupage na limenkama.pptx


IZVANUČIONIČNA NASTAVA - U POTRAZI ZA JESENI

2.10. Rana jesen koja više podsjeća na ljeto, no jesen je na nekim mjestima navijestila svoj dolazak. Evo dio toga što smo našli u potrazi za jeseni.


LIJEPO PUTOVANJE LIJEPOM NAŠOM

 25.9. u školskoj dvorani, učenici nižih razreda uživali su u lutkarskom mjuziklu za djecu. Putujemo, putujemo... refren koji su svi brzo upamtili i zajedno s lutkama i glumcima pjevali kroz cijelu predstavu. Najzabavniji način kako gradivo pid približiti učenicima, te kroz pjesmu i zabavu proputovati lijepom našom i upoznati njene gradove i njihove kulturne običaje.


ISKRINA FOLKLORNA TURNEJA

Naša Iskra bila je ljetos s folklorom na turneji, pa nam je napravila kratak prikaz.


POZDRAV JESENI

Učenici nižih razreda svečano su proslavili prvi dan jeseni zajedničkom svečanošću u hodniku škole. Svojim pjesmicama i recitacijama razveselili su sve prisutne. Mi smo imali integrirani radni dan vezan uz prvi dan jeseni, a radili smo i voćnu salatu.


PREZENTACIJA S 1. RODITELJSKOG

PRVI RAZRED, 2013./2014.

IGRE NA BUNDEKU

12.6. niži razredi išli su na kratak izlet na Bundek. Prebrzo je prošlo vrijeme u igri i zabavi.


PROSLAVE ROĐENDANA U RAZREDU

 Evo par sličica s nekih rođendana koje smo ove godine proslavili u razredu


KAZALIŠNA PREDSTAVA "ŽIVOTINJSKO CARSTVO"

U svibnju su niže razrede razveselili mladi glumci s duhovitom predstavom "Životinjsko carstvo". Uživali smo i nasmijali se do suza.

Priloženi dokumenti:
WP 20140513 005.jpg


DAN ŠKOLE

Učenici 1. do 8. razreda pripremili su priredbu svojoj školi za rođendan. Prvaši su odlično odglumili igrokaz i otplesali na Happy.


USKRŠNJI PILIĆI

Prema ideji Tonkice iz našeg razreda na satu likovne kulture izrađivali smo male žute vunene loptice koje su se ubrzo pretvorile u slatke piliće. Hvala roditeljima što su poslali potreban materijal, pa smo zabavnu radionicu lako mogli održati, a pilići su se množili i nakon sata likovnog.


RADIONICA LUTAKA

3.4. u razred su nam stigle lutkarice iz Pučkog otvorenog učilišta i održale radionicu izrade pomičnih lutaka od kartona. Likovi iz priče Ronilac bisera, ubrzo su oživjeli u rukama djece našeg razreda.


PROJEKTNI DAN

28.3. Učenici 1. - 8. razreda prezentirali su što su radili u sklopu projekta Prošlost, sadašnjost, budućnost. Mi, najmanji, bili smo posljednji, ali smo bili super (ne smijem napisati da smo bili najbolji da se drugi ne uvrijede) :)


PRAKTIČAN RAD IZ PID

25.3. u sklopu nastavne jedinice Rad ljudi u proljeće iz PID, promatrali smo na jaglacu djelove cvijeta, te ga presadili i sijali smo sjeme graha, rajčice, blitve i karanfila u 4 različite skupine. Zadatak svake skupine je brinuti o rastu i razvoju svoje biljčice, te jednom tjedno voditi evidenciju o nastalim promjenama na biljci. Za neke, prčkanje po zemlji i sijanje biljaka sasvim novo i uzbudljivo iskustvo. Probajte doma u veću teglu posaditi neku sadnicu povrća pa neka se vesele "svojim" plodovima.


VEZA ZBRAJANJA I ODUZIMANJA

Kako gradivo matematike približiti djeci i učiniti zanimljivim? Naravno, kroz igru. Obična veza zbrajanja i oduzimanja, 4 vatrena tima i kartice s brojevima, igra, smijeh, suradnja i natjecanje.


PONAVLJANJE GRADIVA IZ PID

Ponavljanje gradiva PID: Dani u tjednu, Doba dana i Pozdravljanje, kroz izradu plakata.


PROJEKT "PROŠLOST, SADAŠNJOST, BUDUĆNOST"

Projekt u sklopu cijele škole. Na njemu radimo od 10.3. do 28.3. Jako teška tema za 1. razred, ali probali smo je približiti učenicima na njima najinteresantniji način, a to su igre i bajke. Naše drage bake i djedovi, odazvali su se pozivu učiteljice iz boravka, te pričali o igrama u vrijeme kad su oni bili njihovih godina. Djeca su uživala u pričama, ali i naučila neke nove igre. Na nastavi smo govorili o školi kakva je bila nekada, kakva je sada i kakvu zamišljaju u budućnosti, te napravili dvije slikovnice. Sada se bavimo bajkama koje su prenesene u sadašnje vrijeme, pa onda i u budućnost kakvu zamišljaju naša dječica. Zabavno, duhovito i kreativno.


FILM I RADIONICA U MSU

11.3. posjetili smo Muzej suvremene umjetnosti i u njihovoj kino dvorani pogledali projekciju nove verzije animiranog filma Pinokio. Nakon toga imali smo radionicu na kojoj su učenici vidjeli kako je nekad nastajao crtani film, te je svatko nacrtao svoj crtić koji je kasnije u čarobnoj spravici gledao zajedno s ostatkom razreda. Zgodna ideja za ponoviti radionicu u školi.


MAŠKARE U GRADU MLADIH

24.2. učenici nižih razreda bili su na terenskoj nastavi u Gradu mladih. Opširnije na linku http://os-trnjanska-zg.skole.hr/?news_hk=1&news_id=643&mshow=290#mod_news


PRAVILNIK O NAČINIMA, POSTUPCIMA I ELEMENTIMA VREDNOVANJA UČENIKA...

Počelo je drugo polugodište, a s njim i brojčano ocjenjivanje učenika.Za one koji još nisu pročitali Pravilnik o ocjenjivanju na stranicama škole, mogu to učiniti sada klikom na link http://os-trnjanska-zg.skole.hr/upload/os-trnjanska-zg/newsattach/84/Pravilnik%20o%20nacinima%2C%20postupcima%20i%20elementima%20vrednovanja%20ucenika%20u%20osnovnoj%20i%20srednjoj%20skoli.pdf


BOŽIĆNA PRIREDBA I SAJAM

19.12. učenici naše škole imali su Božićnu priredbu i sajam. I mi smo bili dio tog slavlja. Par sličica koje će nas podsjećati na tu atmosferu.


BOŽIĆNA BAJKA - TERENSKA NASTAVA

9.12. učenici nižih razreda bili su na terenskoj nastavi u Vrbovcu i Čazmi. U Vrbovcu nas je ugostila obitelj Bunčić koja nam je organizirala radionice izrade Božićnih ukrasa i kazališnu predstavu Djed Božićnjak ( s kojim smo se i poslikali). Pripremili nam fini doručak, ručak i kolače, a po povratku u Zagreb smo svratili na Božićnu čaroliju u Čazmi. Lijepo smo se zabavljali i bilo nam je premalo vremena za sva uživanja pa smo malo i zakasnili doma.


VEČER MATEMATIKE

5.12.  učenici nižih razreda imali su Večer matematike. Odaziv obitelji je bio iznad svih očekivanja. Ugodno smo se družili i igrali puna 2 sata, a da smo mogli ostali bi i duže. Dokazali smo da matematiku vole svi i da zna biti jako privlačna i zanimljiva ako se radi kroz igru i zabavu. Pripremamo još sličnih susreta. Hvala svima koji su došli. 


OBITELJSKI SAT

4.12. učenici 1. razreda zajedno sa članovima svoje obitelji imali su obiteljski sat. Šivali smo čizmicu Svetog Nikole. Sve su ispale prekrasno. Lijepo smo se družili i marljivo radili, te kao pravi prijatelji izmjenjivali donešene ukrase. Čestitam svim učenicima na prekrasnim radovima i zahvaljujem familiji na dolasku i pomoći oko krojenja i šivanja. Pusa svima.

 


SUSRET S KNJIŽEVNIKOM

29.11. učenici 1. razreda imali su susret s mladim dječjim književnikom Igorom Knižekom.. Novi domaći bajkopisac koji svojim poučnim bajkama bez nasilja, ukazuje na poželjna i nepoželjna ponašanja, te međusobne odnose među ljudima. Uvjerite se i sami u kvalitetu njegovih bajki, te posudite koju njegovu slikovnicu u knjižnici Savica. otvori link http://os-trnjanska-zg.skole.hr/?news_hk=1&news_id=593&mshow=290#mod_news


POSJETA KNJIŽNICI SAVICA

30.10. učenici 1. razreda posjetili su knjižnicu Savica povodom mjeseca knjige, gdje su i besplatno upisani. Opširnije na linku http://os-trnjanska-zg.skole.hr/?news_hk=1&news_id=575&mshow=290#mod_news


DAN KRUHA

18.10. niži razredi su malom priredbom obilježili dan kruha. Prvaši su sudjelovali pjesmom i igrokazima. Mame i bake su poslale kruha, peciva, kiflica, kolača, pekmeza i ajvara pa su trbuščići bili prepuni svega finoga. U razredu smo zamijesili svoje male kruščiće. Puno hvala svima na trudu.


RADIMO ZIMNICU

Iz PID obrađujemo jesen i rad ljudi u jesen. Među poslovima je i spremanje povrća za zimu, pa smo i mi 11.10. spremali zimnicu od miješanog povrća. Bilo je jako veselo i zabavno.


Zdravstveni odgoj

4.10. u našem razredu gostovala je školska medicinska sestra i održala nam zanimljivo predavanje s prezentacijom iz zdravstvenog odgoja pod nazivom - Higijena zuba i usne šupljine. Naučili smo kako pravilno četkati zube, te koja je hrana za zubiće zdrava, a koja nije.


RADIMO KOMPOT I SVJEŽI VOĆNI SOK

24.9. učenici 1. razreda radili su kompot od šljiva, a 26.9. od ostatka voća napravili najbolji prirodan voćni sok. Mljac.


JESENSKA SVEČANOST

23.9. učenici nižih razreda malom priredbicom dočekuju jesen. I mi smo po prvi puta nastupali u školi i bili smo preslatki. (A tek naše krune, najbolje!)


VOĆNA SALATA

23.9. učenici 1. razreda radili su voćnu salatu. Najprije smo oprali stolove, zatim ruke i voće, pregača oko struka, daščica i nožić na krpi i sjeckaj. Ako mislite da je lako nasjeckati na sitno jednu ooogrooomnu jabuku, varate se. Napokon dok smo sav taj mukotrpan posao obavili, pomiješali smo voće i zasladili se.


Posjeta i predavanje prometnog policajca

18.9. u naš razred došao je prometni policajac s kojim smo razgovarali o opasnostima koje nas vrebaju na putu od doma do škole, te kako se treba kretati i ponašati u prometu. Slijedeće predavanje imaju roditelji jer su ih klinci sve redom tužili simpatičnom policajcu koji je odmah sve iz njih izvukao, pa roditelji, pripazite malo i pripremite se za sastanak :) . Vidimo se u srijedu 25.9. u 18 sati.


SVEČANI DOČEK PRVAŠA

Dana 2.9. neki novi klinci ispunili su učionicu prvog razreda. Puno uzbuđenja i radosti za djecu, roditelje i učiteljice. Par sličica pogledat ćemo i na stranicama našeg razreda. Otvori dolje pod priloženi dokumenti.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 11. 2016.

Ukupno: 205309
Ovaj mjesec: 469
Ovaj tjedan: 758
Danas: 5
Anketa
Uz Savu najviše volim...
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Trnjanska Zagreb / Trnjanska cesta 99, HR-10000 Zagreb / os-trnjanska-zg.skole.hr / ured@os-trnjanska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju