preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trnjanska Zagreb

 

___________________________________________________________________________________________________________

22. 3. 2019.

NAGRADNA IGRA POVODOM OBILJEŽAVANJA MJESECA HRVATSKOG JEZIKA

Završila je nagradna igra koju je organizirala knjižničarka povodom obilježavanja Mjeseca hrvatskog jezika (22. veljače - 17. ožujka). Pošto je najviše ispunjenih listića bilo od učenika 3. razreda, u njihovu učionicu smo pozvali sve koji su sudjelovali i izvlačili sretne dobitnike slatkih nagrada.

Sretni dobitnici su:

  1. Isak Hasanović, 3. razred
  2. Anja Gardijan, 3. razred
  3. Jana Osmak, 4. razred

           Čestitke sretnim dobitnicima i hvala svima koji su sudjelovali!

______________________________________________________

8. 3. 2019.

DAN ŽENA U OŠ TRNJANSKA

 

 

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u .

Povodom toga, u našoj školi uredili smo pano u čast velikim hrvatskim ženama. Trebate samo učitati QR Code u vaš mobitel i saznati tko su one bile. Informacije o velikim hrvatskim ženama napisali su iizradili QR Codove su učenici 5. razreda, zajedno s knjižničarkom Danicom i psihologinjom Antonelom.

Također, psihologinja i knjižničarka održale su s učenicama 6. i 7. razreda radionice Dozvola za nesavršenost radionice usmjerene osnaživanju djevojaka u višim razredima osnovne škole, jačanju emocionalnog zdravlja, razvoju pozitivne slike o sebi te izgradnji kritičkog stava prema utjecaju medija (razvoj medijske pismenosti) . Tijekom radionice djevojke dobivaju „dozvolu“ za vlastitu definiciju lijepog koja ih podsjeća kako savršenstvo iz medija ne postoji. Umjesto uzaludnog pokušaja dostizanja nerealnih ideala savršenih tijela prisutnih u medijima, projekt pomiče fokus na ljude, interese i vrline koji nas ispunjavaju.

__________________________________

21. 2. 2019.

NAGRADNA IGRA POVODOM MJESECA HRVATSKOG JEZIKA  

(22. veljače - 17. ožujka)

 

Povodom Mjeseca hrvatskoga jezika, svakog tjedan dođi u školsku knjižnicu i u Rječniku hrvatskoga jezika pronađi značenje riječi tjedna. Prepiši ga na listić zajedno sa svojim imenom i prezimenom te ubaci u nagradnu kutijicu.

Značenje riječi tjedna mora biti točno prepisano.

Najsretniji dobitnik ili dobitnica bit će nagrađen/-a slatkom nagradom.

 

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje 2013. godine pokrenuo je posebnu manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika.

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se 21. veljače i uzet je kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika.

Dana 17. ožujka 1967. godine objavljena je Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika i taj dan je uzet kao završetak Mjeseca hrvatskoga jezika.

Hrvatski je sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka. Tako Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta.

Ovom manifestacijom želimo istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću.

 

 

 

___________________________________

18. 2. 2019.

MEĐUNARODNI DAN DARIVANJA KNJIGA - 14. 2. 2019.

 

U okviru Nacionalne kampanje "Čitaj mi!", pod sloganom "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!", OŠ Trnjanska se i ove godine  pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana darivanja knjiga.

U suradnji s Knjižnicom Savica prikupljamo slikovnice za djecu Dječjeg vrtića "Krijesnica" u Hrvatskoj Kostajnici.

  • Darujte knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju iz DV "Krijesnica" u Hrvatskoj Kostajnici.
  • Obilježite Međunarodni dan darivanja knjiga darujući slikovnice koje su vaša djeca prerasla.
  • Slikovnice će se prikupljati do 25. veljače.

__________________________________________________

15. 2. 2019.

VALENTINOVO U OŠ TRNJANSKA

I ove godine u našoj školi obilježilo se Valentinovo - Dan zaljubljenih.

U ljubavnom sandučiću, koji je bio pun ljubavnih i prijateljskih pisama i porukica, ove godine se našla i jedna ruža. heart mail 

_________________________________________

18. 2. 2019.

DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Povodom Dana sigurnijeg interneta (5. veljače) knjižničarka Danica i psihologinja Antonela održale su radionice u 5. i 7. razredu.

Svake veljače udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske Komisije organizira Dan sigurnijeg interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. 

Svake godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta bila je „Zajedno za bolji internet.“

____________________________________________

6. 2. 2019.

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

 

Nacionalni projekt poticanja (obiteljskog) čitanja Hrvatske mreže školskih knjižničara.

Projekt će se provoditi i ove godine među učenicima 3. razreda i njihovim roditeljima tijekom drugog polugodišta (od siječnja do lipnja). Ako ne završimo u ovoj školskoj godini, nastavit ćemo u sljedećoj. 

Knjižnični ruksak sa 7 knjigaputovat će od jednog do drugog učenika, koji će ga nositi doma na pet dana, gdje će čitajući u krugu obitelji stjecati naviku čitanja i osjećaj uživanja u čitanju zajedno s roditeljima. Ovim projektom se pridonosi razvoju čitalačkih sposobnosti učenika.

Svakog petka, prema dogovoru u razredu, odabrat će se učenik koji će nositi knjižničnu naprtnjaču kući. U srijedu će učenik vraćati naprtnjaču u školu te će imati priliku da u  15 minuta prepriča lijepe doživljaje čitanja u obitelji te da pročita svoje dojmove iz knjige dojmova.

Nakon završetka projekta knjige se stavljaju na police knjižnice na korištenje svim ostalim članovima.

 

_________________________________________________

22. 1. 2019.

RADIONICE ROBOTIKE U KNJIŽNICI SAVICA

 

U suradnji naše školske knjižnice s Knjižnicom Savica, nekoliko učenika 7. razreda pohađalo je radionice robotike koje je vodio knjižničar Damir Freškur, koji je bio na nekoliko robotičkih edukacija.

Program se sastojao od tri radionice na kojima su naši učenici naučili kako se sklapa robot, upoznali se s osnovnim naredbama za kretanje, upotrebu senzora i upotrebu složenih naredaba.

Polaznici radionica su uz pomoć Lego Mindstorms robota za kodiranje ostvarili svoje prve korake u programiranju i robotici te stekli interes za područja poput matematike, tehnologije, inženjerstva i prirodoslovlja (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

 

___________________________________________________

18. 12. 2018.

NOVE KNJIGE U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI - PROJEKT: JEDAN RAZRED-JEDNA KNJIGA

 

Knjige nabavljene sredstvima prikupljenima u akciji "Jedan razred - jedna knjiga" su obrađene i uvrštene u fond školske knjižnice. Učenici su dobrovoljno po razredima skupljali priloge, a knjižničarka je, prema njihovim željama, kupila knjige na Interliberu.

Kupljeno je 46 knjiga.

Zahvaljujemo se svima na sudjelovanju, a učenike pozivamo na čitanje novih knjiga.

_____________________________________________________

3. 12. 2018.

UČENICI PREDMETNE NASTAVE GLEDALI SU ANIMIRANI FILM "RALPH RUŠI INTERNET"

 

U petak 30. 11. 2018. učenici predmetne nastave u pratnji učitelja i knjižničarke imali su u CineStaru u Avenue Mall-u organiziranu projekciju Ralph ruši internet, nastavka animiranog filma iz 2013. godine koji je osvojio Oscara.

_________________________________________________

29. 11. 2018.

UČENICI RAZREDNE NASTAVE GLEDALI SU PREDSTAVU "MRAK ČUDAK"

U četvrtak 29. 11. učenici razredne nastave gledali su edukativno-zabavnu predstavu Mrak Čudak u produkciji umjetničke organizacije Točke na i koja je gostovala u našoj školi.

Kroz interaktivnu igru sjena, mraka i svijetla nastoji se djeci približiti rijetko viđeni medij u kazalištu te ih upoznati s teatrom sjena i svu čaroliju koje ono donosi.

Mrak Čudak je dinamična, lako prenosiva i tehnički prilagodljiva predstava s četiri glumca edukativno zabavnog karaktera u kojoj se izmjenjuju songovi s igranim dijelovima te na taj način zadržava koncentraciju djeteta tokom cijele predstave.

Mrak Čudak  je predstava posebnog izričaja koja govori o različitosti, o traženju svog mjesta pod suncem, prihvaćanju drugačijih, pobjeđivanju straha od mraka te o tome da dobrota i ljubav uvijek pobjeđuju. Na takav način nastoji se u djeci pobuditi empatija za sva živa bića te ih upoznati s bogatstvom koje nam drugo biće može donijeti.

 

_____________________________________________________

26. 11. 2018.

UČENICI 1. RAZREDA POSJETILI SU KNJIŽNICU SAVICA

U petak 23. 11. učenici 1. razreda, sa svojom učiteljicama i knjižničarkom, posjetili su Knjižnicu Savica.

Na zanimljivoj radionici upoznali su se s knjižnicom i pravilima ponašanja u knjižnici, slušali su priču Cmoljac zna! : gdje stanuje knjižnica nakon čega su imali likovnu radionicu.

_________________________________________________________

15. 11. 2018.

ČITANJE BAJKI I PRIČA UZ SVIJEĆE

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, a u svrhu poticanje čitanja, razvoja čitalačkih kompetencija te razvijanje interesa za knjigu i čitanje, u ponedjeljak 12. 11. od 19 do 20h, organizirali smo za naše učenike razredne nastave Čitanje bajki i priča uz svijeće.

Knjižničarka Danica Barbir Masar pročitala je bajku Tri praščića i prehlađeni vuk , a učiteljica Nikolina Rađa Nisi ružno,pače! - poznate priče, ali ovaj put ispričane na malo drugačiji način. Nakon slušanja djeca su sudjelovala u interpretaciji djela i iskazali svoje mišljenje o bajkama.

Također, pod svijetlima svijeća mogli smo vidjeti i Snjeguljicu, Trnoružica, Tintilinića, Mačka u čizmama, vile i vještice… i razne druge omiljene likove iz bajki u koje su se maskirali naši učenici.

 

______________________________________________________

12. 11. 2018.

UČENICI 6. RAZREDA POSJETILI SU IZLOŽBU "HRVATSKA GLAGOLJICA" U NSK

Povodom obilježavanje Europske godine kulturne baštine i Mjeseca hrvatske knjige, u  petak 9.11.2018. učenici 6. razreda naše škole, u pratnji prof. hrvatskog jezika Vesne Dobrinić i knjižničarke Danice Barbir Masar, posjetili su izložbu "Hrvatska glagoljica", pod sloganom Slovimo glagoljicom, koju je organizirala Nacionalna i sveučilišna knjižnica.

Izložba prikazuje glagoljicu kroz prizmu njezina povijesnog razvoja, tipografije, kulturološkoga utjecaja i suvremene primjene, što je bilo veoma zanimljivo našim učenicima.

_____________________________________________

24. 10. 2018.

SUSRET S KNJIŽEVNICOM NADOM MIHALJEVIĆ U BIBLIOBUSU

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, 22. 10. 2018., na Međunarodni dan školskih knjižnica, učenike 4.a i 4.b razreda svojim posjetom razveselio je Bibliobus, pokretna knjižnica na kotačima. Osim što su naši učenici imali prilike vidjeti kako izgleda Bibliobus, koji su nam predstavile knjižničarke Tamara i Ana, i razgledati njegov knjižnični fond, u bibliobusu ih je dočekalo iznenađenje – susret s književnicom za djecu i knjižničarkom Nadom Mihaljević koja im je predstavila svoje romane Gospodar šećera, Junaci prašnjavog tornja, Zmajev zagrljaj, a najviše riječi bilo je o romanu Anđeo plišanih igračaka za koji je 2014. dobila književnu nagradu "Grigor Vitez".

Maštoviti svijet njezinih pustolovnih romana oduševio je naše četvrtaše koji su aktivno sudjelovali u susretu i kroz postavljena pitanja saznala razne pojedinosti iz Nadinog života i njezinih romana.

   _______________________________________

15. 11. 2018.

JEDAN RAZRED - JEDNA KNJIGA

Poštovani roditelji i učenici,

počeo je Mjesec hrvatske knjige 2018. (15. listopada – 15. studenoga)  i bliži se vrijeme Interlibera (13. - 18. 11.). Kako ne bi bili samo promatrači, već i aktivni sudionici, odlučili smo i ove godine provesti projekt Jedan razred - jedna knjiga, s obzirom da učenici često kasne s vraćanjem knjiga u školsku knjižnicu, a mi zakasninu, kojom bi mogli kupiti nove knjige, ne naplaćujemo.

Prikupljanje novca nije obavezno. Učenici daju koliko mogu i žele, od 1 kune nadalje, svojoj učiteljici ili razrednici/razredniku, najkasnije do 5. 11. 2018.

Moto projekta je Koliko se novaca sakupi, toliko se knjiga kupi!

Glavni obrazovni cilj ovog projekta je poticanje čitanja i razvoj čitalačkih kompetencija te razvijanje interesa za knjigu i čitanje. Ovim projektom se dijelom provodi i građanski odgoj budući da se učenika potiče na aktivno sudjelovanje i dobrovoljnu podjelu vlastitoga džeparca u korist nabave knjiga za školsku knjižnicu. Time se razvijaju vještine odgovornog upravljanja novcem. Učenici će na satu razrednika sami odabrati knjige koje žele kupiti. Knjige će nakon toga biti obrađene i unesene u knjižnični sustav.

Unaprijed se zahvaljujemo na Vašem sudjelovanju!


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 11. 2016.

Ukupno: 205309
Ovaj mjesec: 469
Ovaj tjedan: 758
Danas: 5
Anketa
Uz Savu najviše volim...
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Trnjanska Zagreb / Trnjanska cesta 99, HR-10000 Zagreb / os-trnjanska-zg.skole.hr / ured@os-trnjanska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju